Ben je geïnteresseerd in een baan als Verpleegkundige? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar wat een verpleegkundige eigenlijk doet. Wat is een Verpleegkundige, welke vaardigheden heb je nodig voor deze functie, waar kun je werken en wat zijn de carrièremogelijkheden voor Verpleegkundigen? We bespreken dit en meer in deze blog.
Wat is een Verpleegkundige?
We kennen allemaal het beroep Verpleegkundige wel, maar wat is het eigenlijk voor functie? Als Verpleegkundige ben je in verschillende zorginstellingen aan het werk en houd je je bezig met het zorgen voor patiënten. Je bent een zorgprofessional die verantwoordelijk is voor de beoordeling, planning, uitvoering en evaluatie op het gebied van de zorg voor patiënten. Kenmerkende taken van een Verpleegkundige zijn medicijnen toedienen, het bieden van emotionele en fysieke ondersteuning en het samenwerken met andere zorgverleners.
Wat doet een Verpleegkundige?
De Verpleegkundige taken zijn divers en als Verpleegkundige heb je dan ook veel verantwoordelijkheden. We bespreken een aantal van deze verpleegtechnische handelingen en medische verantwoordelijkheden hieronder.
Verpleegkundige handelingen en coördinerende taken
Als Verpleegkundige bied je emotionele steun aan de families en de patiënten. Daarnaast ben je ook bezig met patiënt verslag uitbrengen. Ook ga je aan de slag met het opstellen, coördineren en uitvoeren van het zorgplan in samenwerking met verschillende zorgprofessionals. Tot slot kan het voorkomen dat bij dezelfde diagnoses verschillende behandelingen mogelijk zijn, in dit geval help je bij het kiezen van de beste behandeling.
Medische handelingen
Een Verpleegkundige heeft naast coördinerende taken ook medische taken die hij of zij mag uitvoeren. Zo ben je als Verpleegkundige bezig met het monitoren van de gezondheid van jouw patiënten en het toedienen van medicijnen. Maar daarnaast mag je als Verpleegkundige ook de wondverzorging en katheterisatie van patiënten uitvoeren.
Wat heb jij als Verpleegkundige nodig aan vaardigheden?
Als Verpleegkundige moet je beschikken over zowel interpersoonlijke als technische vaardigheden. Je kunt niet zomaar aan de slag als Verpleegkundige. Je moet namelijk een mbo-opleiding Verpleegkundige of hbo-opleiding Verpleegkunde gevolgd hebben, dit zijn de meest gebruikelijke opleidingen. Je kunt op zowel mbo- als hbo-niveau aan de slag als Verpleegkundige en je kunt er vervolgens altijd voor kiezen om nog een vakgerichte vervolgopleiding te volgen.
Naast een mbo- of hbo-diploma moet je ook beschikken over specifieke vaardigheden. Er zijn een aantal essentiële vaardigheden voor het beroep Verpleegkundige. Je moet namelijk empathisch zijn en goede communicatieve vaardigheden hebben. Daarnaast moet je ook een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben en stressbestendig zijn. Als je geïnteresseerd bent in een baan als Verpleegkundige is het belangrijk om deze vaardigheden te hebben en continu te blijven verbeteren.
Verschillende niveaus van Verpleegkundigen
We hebben het net al even gehad over de verschillende opleidingen voor Verpleegkundigen. De twee hoofdniveaus in Nederland zijn mbo-Verpleegkundige niveau 4 en niveau 5 hbo-Verpleegkundige.
De mbo-opleiding tot Verpleegkundige volg je op middelbaar beroepsonderwijs niveau. Bij de hbo-opleiding is dit een hogere beroepsopleiding. In beide gevallen word je opgeleid tot Verpleegkundige, maar wanneer je de hbo-opleiding volgt krijg je meestal meer verantwoordelijkheden. Daarnaast kunnen hbo-Verpleegkundigen zich ook specialiseren in verschillende richtingen binnen het vak van de gezondheidszorg.
Als je geïnteresseerd bent in een specialisatie dan kun je een aanvullende opleiding volgen en gaan werken als Gespecialiseerd Verpleegkundige. Als Verpleegkundig Specialist heb je jezelf bekwaam gemaakt om te werken in een specifiek vakgebied, zoals de intensive care, oncologie of spoedeisende hulp.
Waar kun jij komen te werken als Verpleegkundige?
Binnen de verpleegkundige zorg zijn er verschillende werkomgevingen en zorginstellingen waar je kunt werken. Zo kun je als Verpleegkundige aan de slag in ziekenhuizen, de persoonlijke verzorging, thuiszorgorganisaties of de geestelijke gezondheidszorg. Maar dat niet alleen, want je kunt ook werken bij revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgingshuizen of huisartsenpraktijken.
De sfeer en fysieke omgeving waarin je werkt, verschilt per instelling. Doorgaans krijg je verschillende patiënten met elk hun eigen zorgbehoeften en werk je nauw samen met verschillende zorgprofessionals binnen de organisatie.
Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een Verpleegkundige?
Binnen de verpleegkunde zijn er veel verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt onder andere naar een hogere functie doorstromen binnen jouw organisatie. Daarnaast kun je ook in een bepaald vakgebied specialiseren. Tot slot heb je de mogelijkheid om door te groeien naar een onderwijs- of managementfunctie. Je kunt dus veel verschillende loopbaantrajecten volgen als Verpleegkundige. Het beste traject voor jou is afhankelijk van jouw ambities en interesses.
Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?
Hoeveel je verdient als Verpleegkundige is afhankelijk van jouw ervaring, opleidingsniveau en de sector waar je in werkt. Als Junior mbo-Verpleegkundige kan je rekening houden met een gemiddeld maandsalaris van € 2.000,- bruto. Als Junior hbo-Verpleegkundige zal het gemiddelde maandsalaris rond de € 2.5000,- bruto liggen. Als je doorgroeit naar een hogere functie of meer ervaring opdoet binnen jouw huidige functie kan jouw salaris toenemen.
Je ontvangt naast salaris ook secundaire arbeidsvoorwaarden binnen jouw functie als Verpleegkundige. Hierbij kun je denken aan een eindejaarsuitkering, vakantiedagen, verzekeringen en pensioenopbouw. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden je ontvangt, hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt en jouw functie. Naast secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook de mogelijkheid krijgen om bij te scholen en jouw vaardigheden en kennis te ontwikkelen door het volgen van cursussen. Wat deze mogelijkheden zijn, verschilt ook per bedrijf en sector.
Uitdagingen in het beroep van Verpleegkundige
Als Verpleegkundige kom je veel verschillende uitdagingen tegen. Deze uitdagingen kunnen jouw beroep zowel lonend als veeleisend maken. We bespreken hieronder een aantal van deze uitdagingen.
Omgaan met emotioneel belastende situaties: Je wordt als Verpleegkundige regelmatig met emotioneel zware situaties geconfronteerd. Voorbeelden hiervan zijn patiënten die te maken hebben met rouw en verlies of ernstig zieke patiënten. In dit soort situaties is het als Verpleegkundige erg belangrijk om te beschikken over voldoende empathie en veerkracht, zodat je hiermee om kunt gaan.
Onregelmatige werktijden: Als Verpleegkundige werk je regelmatig in ploegendiensten. Dit kan betekenen dat je moet werken in de weekenden, tijdens de nacht en op feestdagen. Essentieel hierbij is een goede balans tussen privé en werk.
Werken onder tijdsdruk: Je moet vaak verschillende werkzaamheden tegelijkertijd uitvoeren. Daarnaast stel je ook prioriteiten om jouw patiënten te kunnen voorzien van de beste zorg.
Fysieke belasting: Het kan fysiek veeleisend zijn om te werken als Verpleegkundige. Je zult bijvoorbeeld langdurig moeten staan tijdens jouw diensten en je moet helpen bij het verplaatsen en tillen van jouw patiënten.
Conclusie
Werken als Verpleegkundige is een belangrijk en veelzijdig beroep in de gezondheidszorg. Je speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van patiënten, het bieden van zorg en werkt nauw samen met collega's en andere zorgverleners. Je bent op de hoogte van uitdagingen die het beroep kent, maar je weet ook dat het uitstekende carrièremogelijkheden en voldoening biedt.
Hopelijk heb je nu een beter beeld van de functie Verpleegkundige. We hopen dat je met deze informatie weloverwogen kunt beslissen of je Verpleegkundige wilt worden. Blijf jezelf ontwikkelen en doe kennis en ervaring op, zodat je succesvol kunt worden als Verpleegkundige.