Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

Maandag® keek verder dan mijn cv

pieter-van-voogt-blog-maandag

Na een zijstap naar het onderwijs wist Pieter Voogt het zeker: hij wilde zich inzetten voor het milieu. Het lukte alleen niet om tijdens zijn deeltijdstudie Omgevingskunde een plek te vinden waar hij alvast werkervaring kon opdoen. ‘Te onervaren’, kreeg hij keer op keer te horen. Tot hij met Maandag® in contact kwam.

Pieter Voogt koos vijf jaar geleden in eerste instantie voor een pabo-opleiding, maar het bleek niet de juiste keuze. “Het onderwijssysteem paste niet bij me. Voor mijn gevoel was ik meer bezig met administratie dan met lesgeven. Dat zag ik op een gegeven moment niet meer zitten.” Pieter was wel even klaar met studeren en ging als productiemedewerker aan het werk in een zuivelfabriek. “Ze zagen daar al snel dat ik meer in mijn mars had. Uiteindelijk groeide ik door tot assistent-vestigingsmanager.”

Ervaring opdoen

Toch merkte Pieter dat hij te weinig energie uit zijn werk haalde. “In de fabriek miste ik de aandacht voor het milieu. Die is mij met de paplepel ingegoten. Tijdens boswandelingen met het gezin leerde ik als kind veel over de natuur. Met die interesse wilde ik meer gaan doen.” Pieter zegde zijn baan in de fabriek niet op, maar startte daarnaast met een tweejarige deeltijdopleiding Omgevingskunde. Daar zat hij meteen op zijn plek. “Na het eerste studiejaar wilde ik graag wat werkervaring op gaan doen bij een Omgevingsdienst. Toezichthouders zijn schaars, maar toch kreeg ik iedere keer dezelfde standaard afwijzingsmail. Ik had nog te weinig ervaring. Jammer, want ik wilde mezelf daar kunnen laten zien. Een cv en motivatiebrief zeggen namelijk niet alles.”

Collegiaal en enthousiast team

Pieter gaf niet op. Deze keer kwam hij in contact met Maandag®. Hij solliciteerde op een functie bij de Omgevingsdienst Friesland (FUMO). De positieve verhalen die hij over Maandag® had gehoord, bleken te kloppen. “Hier kon ik mijn hele verhaal vertellen en keken ze verder dan mijn cv. De eerste kennismaking was meteen heel fijn en relaxed. Iedereen die er rondliep, straalde energie uit. Ik zag een collegiaal en enthousiast team, dat het leuk had met elkaar. Dat maakte indruk op me.” Door de eerdere afwijzingen was Pieter niet meer zo zeker van zijn zaak, maar Maandag®-recruiter Sabine en accountmanager Jolien waren meteen enthousiast. “Ze had alle vertrouwen in me. Dat gaf me echt een goed gevoel. Een uur nadat we samen op gesprek waren geweest bij FUMO, belden ze al. Ze wilden me graag hebben! Achteraf gaven ze ook aan dat ze me na mijn directe sollicitaties gewoon hadden moeten uitnodigen.”

Een opstapje

Wat met directe sollicitaties niet lukte, kreeg Pieter via Maandag® dus wél voor elkaar: een baan als startend Toezichthouder bij de Omgevingsdienst Friesland. Daar controleert hij agrarische bedrijven op hun milieubelastende activiteiten. “Een nieuwe studie én een nieuwe baan: het was een sprong in het diepe. Dat vond ik best spannend. Ik had een opstapje nodig en Maandag® heeft me dat geboden.” Ondertussen volgde Pieter via Maandag® al diverse cursussen, onder andere over stikstofaanpak en milieurapportage. Hij kan de theorie die hij tijdens zijn opleiding meekrijgt ook steeds beter koppelen aan de praktijk. “Nu heb ik écht iets aan mijn studie, die ik hopelijk deze zomer afrond. Ik rijd heel Friesland door en heb veel contact met boeren. Hierdoor leer ik veel over vergunningen en de verschillende milieuwetten. Achteraf is dit een hele goede keuze geweest. Ik heb een tijd gedacht dat werken niet per se leuk hoeft te zijn, maar dat is juíst belangrijk. Dankzij Maandag® heb ik veel meer energie en zit ik lekkerder in m’n vel. Ik ben nog steeds heel blij met deze stap.”

Wil jij ook weten wat jouw mogelijkheden zijn voor opleiding en ervaring via Maandag®? Lees hier alles over de Maandag® Academy. Voor alle overheidsvacatures in jouw regio, check ons vacature aanbod. Meer weten over wat Maandag® precies doet? Lees alles over detachering.