Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

'Ik krijg de kans een goede band op te bouwen met leerlingen'

Professional-Joep-maandag-fysiotherapeut

Joep Duindam zorgde als fysiotherapeut jarenlang vooral voor spieren. Nu houdt hij alweer 22 jaar als leraar natuurkunde en scheikunde de hersenen van zijn leerlingen soepel, waarvan inmiddels bijna één jaar via Maandag®. “Een goede band met leerlingen zorgt voor een fijne sfeer in de klas en dat zie je ook terug in de resultaten”, aldus Joep.

Twintig jaar maakte Joep de nodige uren in zijn eigen fysiotherapiepraktijk, ook in de avonden en weekenden. In die jaren nam ook de administratieve druk toe. Joep vertelt: “Het jaar 2000 was een kantelpunt in mijn leven. Alles wat ik in de fysiotherapie wilde doen, had ik gedaan. Het was tijd voor wat anders”.

Meteen vertrouwen bij eerste gesprek

“Toen ben ik aan de lerarenopleiding Natuurkunde en Scheikunde begonnen. Na de eerste jaren een paar keer gewisseld te zijn van werkgever, heb ik de laatste dertien jaar op één school gewerkt. De laatste jaren paste het onderwijsklimaat van deze school niet meer bij mijn visie. Verder besloten mijn vrouw en ik om ons leven drastisch te veranderen. Dus hebben we ons huis verkocht, de meeste spullen weg gedaan en schoon schip gemaakt. We wonen nu in een camper midden in het bos. Vrijheid, rust, ruimte. Toen ben ik vorig jaar op zoek gegaan naar een nieuwe baan. Ik stuitte op een vacature van Maandag® en hield een goed gevoel over aan ons eerste gesprek, dat heel persoonlijk was. Dat zorgde meteen voor het nodige vertrouwen. En het paste precies bij onze nieuwe levenswijze”, zegt Joep.

Ziek in proeftijd? ‘Werkgeversrisico’, zei Maandag®

Eind augustus begon Joep met frisse energie aan zijn nieuwe uitdaging bij het Rutger Kopland VO Eemsdelta in Siddeburen via Maandag®. Het schooljaar was nog geen drie weken oud toen Joep onverwacht te maken kreeg met gezondheidsklachten. “Ik zat nog in mijn proeftijd, dus ik had niet vreemd opgekeken als Maandag® mijn arbeidsovereenkomst had opgezegd. Sterker nog, ik heb zelf voorgesteld om mijn contract te ontbinden en terug te keren als ik hersteld was. Daar ging Maandag® niet in mee. ‘Werkgeversrisico’, werd er gezegd. Daarvoor geef ik Maandag® een enorme pluim. Ook voor de vinger die Maandag® tijdens én na mijn ziekteperiode aan de pols heeft gehouden.”

Goede band met leerlingen

Gelukkig herstelde Joep snel en stond hij na drie weken weer vol vertrouwen voor de klas. Zijn onderwijsvisie is simpel: de individuele leerling hoort centraal te staan. En daar krijgt hij via Maandag® op het Rutger Kopland alle ruimte voor. “Ik krijg de kans een goede band op te bouwen met leerlingen, wat zorgt voor een fijne sfeer in de klas. Dat zie je vervolgens ook terug in de resultaten”, weet Joep.

JoepTjoep

Toen het tijdens de lockdowns in coronatijd onmogelijk was om fysiek les te geven, liet Joep zijn creativiteit zien. “Ik heb toen een website gebouwd en thuis instructiefilmpjes opgenomen met de eindexamenstof voor VMBO-TL, maar uiteindelijk ook voor alle leerjaren en alle niveaus van het VMBO en de HAVO. Deze filmpjes staan tegenwoordig op mijn YouTube-kanaal: JoepTjoep1959. Mede daardoor hebben mijn leerlingen tijdens de lockdowns nauwelijks leerachterstanden opgelopen. Daar ben ik best trots op. Ik heb nu contact met Maandag® om te kijken of men iets met de instructiefilmpjes kan”, vertelt Joep. “Ik heb het reuze naar mijn zin op mijn huidige werkplek en ben erg tevreden met Maandag® als werkgever. Of ik hier mijn pensioen ga halen? Waarschijnlijk wel”, besluit hij.

Wil je net als Joep een carrièreswitch maken? Lees ook het verhaal van deze professional in het onderwijs of ontdek onze onderwijsvacatures.