Skip to footerSkip to content

Hoe word je Verpleegkundige?

Hoe word je Verpleegkundige - header image

Wil jij het verschil maken in het leven van anderen en ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg? Dan is een baan als Verpleegkundige misschien wel wat voor jou. Je start natuurlijk eerst met een opleiding die relevant is en vervolgens ga je ervaring opdoen in de praktijk. Je kunt in Nederland verschillende opleidingen volgen om Verpleegkundige te worden. Zo kun je een mbo-niveau 4 of hbo bachelor opleiding volgen. Welk niveau je kiest, heeft invloed op de verantwoordelijkheden en taken die je vervolgens hebt binnen jouw functie. We gaan hier in deze blog dieper op in en geven meer informatie over hoe je Verpleegkundige wordt.

Vereiste vaardigheden en competenties

We beginnen met de inhoud van de functie. Welke competenties en vaardigheden heb je nodig om een succesvolle Verpleegkundige te worden? Je bent als Verpleegkundige verantwoordelijk voor het uitvoeren van een medische behandeling en verpleegkundige handelingen. De kwaliteiten die je hiervoor nodig hebt zijn communicatievaardigheden, empathie, probleemoplossend vermogen en stressbestendigheid.

Je kunt jouw competenties en vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Dit kun je doen door deel te nemen aan trainingen of workshops, door vrijwilligerswerk in de zorg te doen en door te leren van Verpleegkundigen met meer ervaring. Het is dan verstandig om feedback te vragen van andere professionals om zo te werken aan jouw persoonlijke groei.

Opleiding en training

Voordat je aan de slag gaat als Verpleegkundige, moet je eerst een hbo- of mbo-Verpleegkundige opleiding volgen. Bedenk voordat je aan de opleiding begint welk niveau je wilt volgen. Als mbo-Verpleegkundige, kun je er altijd voor kiezen om nog verder te studeren en een hbo-diploma te halen. Er zijn zelfs organisaties die een verkort traject van een bachelor opleiding Verpleegkundige aanbieden.

Zowel de hbo-opleiding Verpleegkunde als de mbo-opleiding bestaan uit een combinatie van praktijkervaring en theoretische kennis. Het is belangrijk om tijdens jouw opleiding bij verschillende zorginstellingen stage te lopen. Hiermee doe je namelijk praktijkervaring op en kun je jouw theoretische kennis toepassen. Daarnaast kun je tijdens jouw stage ook ontdekken welke werkomgeving of specialisaties bij jou passen.

Wanneer je jouw opleiding succesvol hebt afgerond, moet je je verplicht registreren in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondsheidszorg). Je mag jouw beroep als Verpleegkundige pas na deze registratie uitoefenen. De BIG-registratie beschermt patiënten tegen zorgprofessionals die onbekwaam zijn en de kwaliteit van de zorg wordt hiermee gewaarborgd.

Loopbaantrajecten en doorgroeimogelijkheden

Binnen een Verpleegkundige functie zijn verschillende carrièremogelijkheden. Jouw loopbaantraject is afhankelijk van jouw ambities en interesses. Je kunt onder andere doorgroeien naar een positie als zorgmanager of teamleider. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om te specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals oncologie, intensive care of ouderenzorg.

Als je een hogere positie wilt bereiken binnen een organisatie, is het verstandig om jouw vaardigheden te blijven verbeteren en jouw kennis te vergroten. Dit kun je doen door trainingen, cursussen of vervolgopleidingen te volgen, zodat je jouw competenties en kennis kunt uitbreiden.

Arbeidsmarkt en salaris

De arbeidsmarkt is doorgaans vrij gunstig voor een gediplomeerd Verpleegkundige. In diverse zorginstellingen is er constant behoefte aan gekwalificeerde Verpleegkundigen. Voorbeelden van deze zorginstellingen zijn verpleeghuizen, ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties.

Hoeveel je gaat verdienen als Verpleegkundige hangt af van jouw ervaring, opleidingsniveau en de sector waar je in werkt. Wanneer je een vwo-diploma hebt en een hbo-opleiding hebt afgerond, verdien je doorgaans meer dan wanneer je een mbo-opleiding hebt gevolgd. Het is verstandig om de salarismogelijkheden en de arbeidsmarkt goed te onderzoeken. Zo kun je een beter beeld krijgen van jouw toekomstige baan als Verpleegkundige.

Werkomgeving

Jouw werkomgeving, binnen een relevante werkplek, is afhankelijk van waar en in wat voor soort instelling je werkt. Je kunt werken in verzorgings- en verpleeghuizen, huisartsenpraktijken, binnen de geestelijke gezondheidszorg of als intensive care Verpleegkundige bij ziekenhuizen. Jouw werktijden kunnen variëren, want de behoefte aan verpleegkundige zorg gaat 24 uur per dag door. Dit kan betekenen dat je onregelmatige diensten moet werken, waarbij je soms ingedeeld wordt tijdens de weekend- en nachtdiensten.

Als je Verpleegkundige bent kan je soms te maken krijgen met uitdagende arbeidsomstandigheden. Hierbij kun je denken aan fysieke inspanning, de omgang met emotionele situaties en het dragen van persoonlijk beschermingsmiddelen. Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, zowel mentaal als fysiek. Blijf actief, zoek naar manieren die jou helpen in de omgang met stress en zorg voor voldoende ontspanning en rust.

Tips om succesvol te worden

Hoe word je succesvol in jouw carrière als Verpleegkundige? Je moet rekening houden met een aantal zaken. We geven je daarom hieronder ook een aantal tips die kunnen helpen om een succesvolle Verpleegkundige te worden.

  Verbeter je time management: Vaak hebben Verpleegkundigen te maken met veel verantwoordelijkheden en een hoge werkdruk. Plan jouw tijd efficiënt, leer prioriteiten stellen en wees flexibel in je aanpak.

  Netwerk met professionals in de zorg: Bouw zakelijke relaties op met zorgprofessionals, andere Verpleegkundigen en organisaties. Dit kan helpen om kennis uit te wisselen, nieuwe kansen te vinden en jouw inzicht in het werkveld te vergroten.

  Werk aan je communicatieve vaardigheden: Het is belangrijk om in de zorg effectief te communiceren met familieleden, patiënten en collega's. Oefen met duidelijk spreken, actief luisteren en wees ook empathisch in jouw communicatie.

  Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen: Zorg ervoor dat je voortdurend op de hoogte bent van de nieuwste behandelmethoden, onderzoeken en de laatste technologieën, want de zorgsector verandert continu. Op deze manier kun je de beste mogelijke zorg bieden aan jouw patiënten.

Sollicitatieproces Verpleegkundige bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Aan de slag als Verpleegkundige bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als Verpleegkundige bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: