Skip to footerSkip to content

Hoe word je docent Frans?

Hoe word je docent Frans? - Header image

Heb je een passie voor de Franse cultuur en taal en wil je deze passie graag delen met anderen? Dan is het beroep docent Frans op een middelbare school wellicht wel iets voor jou. Hoe word je eigenlijk leraar Frans, welke competenties en vaardigheden zijn nodig voor dit beroep, welke trainingen en opleidingen kun je volgen en welke carrièremogelijkheden zijn er? We gaan dit bespreken en ook hoe jouw werkomgeving eruit kan zien, welke salarissen en voordelen je kunt verwachten en we geven tips die je kunnen helpen bij een succesvolle carrière als docent Frans. Tot slot bespreken we het sollicitatieproces en helpen we je met de voorbereidingen.

Vereiste vaardigheden en competenties

Wanneer je succesvol wilt worden als docent Frans, moet je beschikken over specifieke eigenschappen en vaardigheden. We bespreken hieronder de competenties en vaardigheden die belangrijk zijn voor docenten Frans.

Beheersing van de Franse taal

Allereerst moet je logischerwijs een uitstekende beheersing hebben van de Franse taal. Dit gaat om meer dan alleen het vloeiend spreken, want je moet ook een diepgaand begrip hebben van de uitspraak, grammatica en woordenschat.

Pedagogische vaardigheden

Pedagogische vaardigheden zijn ook van groot belang binnen het beroep docent Frans. Je bent in staat om complexe concepten op een duidelijke en begrijpelijke manier uit te leggen en je weet hoe je een positieve leeromgeving kunt creëren.

Persoonlijkheidskenmerken

Er zijn specifieke persoonlijkheidskenmerken die belangrijk zijn voor docenten Frans. Zo moet je onder andere empathisch, geduldig en communicatief zijn.

Vaardigheden ontwikkelen

Je kunt deze competenties en vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een training of cursus te volgen in de richting van didactiek of pedagogiek. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om werkervaring op te doen door bijles in het Frans te geven.

Opleiding en training

Je moet doorgaans een relevante hbo-diploma of master leraar Frans hebben om dit beroep te kunnen uitoefenen. Je kunt bijvoorbeeld in Nederland aan een hogeschool een lerarenopleiding Frans voltijd volgen. Deze hbo-opleiding duurt vier jaar en hierin word je voorbereid op het lesgeven binnen het voortgezet onderwijs. Sommige scholen bieden de mogelijk om een studie versneld te volgen, dit is afhankelijk van jouw werkervaring, eerder gevolgde opleidingen en de tijd die je zelf investeert in jouw studie. Daarnaast is er ook een deeltijdopleiding leraar Frans, deeltijd houdt in dat je de opleiding kunt volgen naast jouw huidige baan.

Wanneer je nog geen relevante training of opleiding gevolgd hebt, kun je ook via zij-instroom docent Frans worden. Het zij-instroomtraject is vergelijkbaar met een deeltijdopleiding. Het traject is doorgaans korter dan een reguliere lerarenopleiding en het kan een goede keuze zijn wanneer al werkzaam bent binnen een ander vakgebied.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

Er zijn veel verschillende carrièremogelijkheden voor docenten Frans. Zo kun je bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie doorgroeien, zoals directeur of afdelingshoofd. Daarnaast kun je je ook specialiseren in de richting van algemeen vormend onderwijs of passend onderwijs voor het speciaal onderwijs. Je kunt ook een specialisatie kiezen binnen een specifiek aspect van het onderwijs, zoals onderwijsbeleid of onderwijsontwikkeling.

Er is buiten het onderwijs ook groeipotentieel. Je kunt bijvoorbeeld, met jouw kennis op het gebied van de Franse taal en cultuur, gaan werken bij internationale bedrijven, in de diplomatie of bij culturele organisaties.

Werkomgeving

Hoe de werkomgeving eruitziet van een docent Frans kan sterk variëren. Je kunt op diverse soorten scholen werken, van universiteiten tot basisscholen. Jouw werktijden kunnen ook verschillen, maar doorgaans wel je tijdens de schooluren.

De werkomgeving kan ook invloed hebben op jouw carrière en werk. Zo kun je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in diverse culturen wanneer je werkt op een school met internationale studenten. Dit kan nuttig zijn wanneer je door wilt groeien naar een internationale baan.

Salaris en voordelen

Hoeveel je gaat verdienen als docent Frans kan sterk variëren en is afhankelijk van diverse factoren. In 2023 ligt het gemiddelde salaris van een docent Frans tussen de € 3.000,- en € 6.000,- bruto per maand. Wat je daadwerkelijk ontvangt, is afhankelijk van welke salarisschaal geldt voor jou. Als startende docent Frans begin je over het algemeen in de laagste salarisschaal. Wanneer je meer bevoegdheden en werkervaring hebt, kan het bedrag oplopen tot ongeveer € 6.000,- bruto per maand.

Je ontvangt als docent Frans naast het salaris ook andere voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij denken aan toeslagen, vakantiegeld, reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering en pensioenopbouw. De secundaire arbeidsvoorwaarden en voordelen die je ontvangt, zijn ook afhankelijk van factoren als functie, ervaring en de organisatie waarvoor je werkt.

Tips om succesvol te worden

Je kunt op diverse manieren succesvol worden als docent Frans. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je jouw kennis van de Franse cultuur en taal continu blijft verbeteren en bijhoudt. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld Franse film te kijken, Franse boeken te lezen of regelmatig naar Frankrijk te reizen.

Het is daarnaast ook van groot belang dat je jouw pedagogische vaardigheden blijft ontwikkelen en verbeteren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld workshops of cursussen te volgen of door jouw studenten en collega's om feedback te vragen.

Voorbereiding op het sollicitatieproces

Hoe jouw sollicitatieproces eruitziet voor een baan als docent Frans kan variëren. Doorgaans bestaat het proces uit het sturen van een CV en sollicitatiebrief, gevolgd door een of meerdere sollicitatiegesprekken. Het is hierbij belangrijk dat je in jouw CV en sollicitatiebrief jouw passie laat zien voor de Franse taal en cultuur, evenals jouw ervaring en pedagogische vaardigheden.

Het is van cruciaal belang dat je jezelf tijdens het sollicitatiegesprek goed presenteert. Dit houdt in dat je zelfverzekerd en duidelijk moet spreken en dat je mogelijke vragen kunt beantwoorden. Tevens kan het ook nuttig zijn om een of meerdere voorbeelden te geven van jouw succes als docent.

Sollicitatieproces docent Frans bij Maandag®

    SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

    EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

    TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

    CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Conclusie

Een docent Frans worden, is een uitdagend en boeiend proces dat zowel pedagogische vaardigheden als een sterke kennis van het vak Frans vereist. Door de juiste training en opleiding te volgen, jouw competenties en vaardigheden te ontwikkelen en je bewust te zijn van jouw werkomgeving en carrièremogelijkheden, kun je succesvol worden. Onthoud dat je jouw vaardigheden en kennis voortduren moet bijwerken en verbeteren. Ontdek onze vacatures docent Frans en solliciteer. We hopen dat je deze blog interessant vond en wensen je veel succes binnen jouw carrière als docent Frans!

Aan de slag als docent Frans bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als docent Frans bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: