Skip to footerSkip to content

Hoe word je DIV medewerker?

DIV medewerker - Banner afbeelding (1)

Ben je geïnteresseerd in een carrière binnen het vakgebied van digitale informatievoorziening en informatiemanagement? Dan kan een uitdagende functie als DIV Medewerker goed bij jou passen. Voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk om te weten hoe je DIV Medewerker kunt worden. Welke competenties en vaardigheden heb je nodig, welke opleiding moet je volgen en hoe gaat jouw werkomgeving eruitzien? We bespreken dit en meer in deze blog.

Vereiste vaardigheden en competenties

Je hebt voor een carrière als Medewerker Documentaire Informatievoorziening (DIV) verschillende competenties en vaardigheden nodig. Naast oog voor detail en goede organisatorische vaardigheden, moet je ook over sterke communicatievaardigheden beschikken. Je werkt als DIV Medewerker vaak met diverse belanghebbenden samen binnen het bedrijf en je moet jouw collega's ondersteunen bij het gebruik van het digitale archief. Hiervoor is het belangrijk dat je goed informatie kan overbrengen en duidelijk communiceert.

Daarnaast is het vermogen om goed te organiseren en te plannen ook heel belangrijk binnen deze functie. Je krijgt te maken met veel digitale documenten, losse stukken en grote hoeveelheden informatie die vervolgens, op alfabetische volgorde, beheerd en geordend moeten worden. Je moet prioriteiten kunnen stellen en een gestructureerde aanpak handhaven.

Er zijn voor DIV Medewerkers ook specifieke competenties belangrijk. Je zult regelmatig verzoeken krijgen van belanghebbenden en collega's, dus beschikken over klantgerichtheid is essentieel. Daarnaast moet je behulpzaam en klantvriendelijk zien bij het verstrekken van documenten en informatie.

Je kunt deze competenties en vaardigheden op verschillende manieren ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld relevante opleidingen en trainingen volgen. Je kunt je vaardigheden en kennis verbeteren door jezelf te ontwikkelen op het gebied van informatiemanagement, archivering en communicatie.

Opleidingen en trainingen voor DIV Medewerkers

Je hoeft geen specifieke opleiding te volgen voor een baan als DIV Medewerker, maar bijvoorbeeld een afgeronde basisopleiding Informatiebeheer kan jouw kansen wel vergroten. Je kunt verschillende opleidingsmogelijkheden overwegen op het gebied van archivering en informatiemanagement op hbo-niveau of mbo-niveau.

Een opleiding in de richting van archivering, informatiemanagement of documentaire informatievoorziening is een voor de hand liggende keuze. Deze opleidingen leren je vaardigheden en kennis op het gebied van het organiseren en beheren van documenten en informatie. Het volgen van een van deze opleidingen kan helpen bij het leggen van een solide fundament voor jouw DIV Medewerker carrière.

Je kunt ook diverse relevante trainingen volgen op het gebied van informatiemanagementprocessen, archiveringstechnieken en digitale archivering. Deze trainingen helpen bij het opdoen van kennis en vaardigheden die je direct kunt toepassen als DIV Medewerker.

Naast opleidingen en trainingen is het ook belangrijk dat je op de hoogt blijft van alle trends en de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Dit doe je door conferenties bij te wonen, vakliteratuur te lezen en lid te worden van organisaties binnen de archivering en informatiemanagement.

Loopbaantrajecten / doorgroeimogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden als Medewerker DIV (Documentaire Informatie Voorziening) op het gebied van doorgroeimogelijkheden en loopbaanontwikkeling. Als je jouw vaardigheden ontwikkelt en relevante werkervaring opdoet, kun je doorgroeien naar hogere functies. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien naar een functie als Senior DIV Medewerker. Je krijgt dan meer leidinggevende taken en verantwoordelijkheden en je bent binnen het bedrijf van belang bij het ondersteunen en begeleiden van andere Medewerkers DIV.

Je kunt ook doorgroeien naar posities als Informatiemanager, Informatieadviseur of Recordsmanager. Deze banen richten zich op het implementeren en ontwikkelen van informatiebeleid en -strategieën binnen een bedrijf.

Blijf investeren in jouw persoonlijke groei en blijf jezelf voortdurend ontwikkelen. Dit kun je doen door deel te nemen aan professionele netwerken, aanvullende opleidingen en trainingen volgen en de nieuwste ontwikkelingen bij te houden.

Werkomgeving

Je werkt als DIV Medewerker meestal op kantoor met moderne archiveringssoftware en informatiesystemen om documenten en informatie te beheren. Je moet dan ook comfortabel zijn met digitale systemen en computers. Je werkt meestal reguliere kantooruren en je zult veel samenwerken met collega's en belanghebbenden. Hoe jouw werkomgeving eruitziet verschilt per organisatie. Sommige bedrijven hebben afdelingen voor informatiemanagement, maar andere bedrijven combineren de functie met andere taken, zoals het secretariaat of de administratie.

Het is goed om te benoemen dat jouw werkomgeving invloed kan hebben op jouw carrière. Het is van belang dat je effectief communiceert met collega's en een professionele houding behoudt. Daarnaast kan het proactief zoeken naar kansen om efficiënter te werken en het streven naar verbetering bijdragen aan jouw succes.

Tips om succesvol te worden

Je kunt op verschillende manieren een succesvolle DIV Medewerker worden. We bespreken hieronder enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

  Ontwikkel jouw communicatieve vaardigheden: Communicatie is binnen het werk van DIV Medewerkers een essentieel onderdeel. Verbeter jouw schriftelijke en mondelinge communicatievaardigheden. Dit draagt bij aan het helder overbrengen van informatie en effectieve samenwerking.

  Neem initiatief en wees proactief: Laat zien dat je betrokken bent en gemotiveerd bent tijdens het werken. Zoek naar mogelijkheden en neem initiatief als het gaat om het verbeteren van processen en het efficiënter organiseren van jouw werk. Op deze manier toon je aan dat je waardevol bent voor het bedrijf.

  Investeer in jouw persoonlijke groei: Zoek naar mogelijkheden om jouw vaardigheden en kennis te ontwikkelen en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Dit kun je doen door vakliteratuur te lezen, relevante trainingen te volgen en deel te nemen aan professionele netwerken.

  Beheer je tijd effectief: Je zult te maken krijgen met meerdere verantwoordelijkheden en taken. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en je tijd goed te beheren. Ontwikkel jouw vaardigheden op het gebied van time management zodat je deadlines kunt halen en productief kunt blijven.

  Blijf klantgericht en professioneel: Wees klantgericht en behoud een professionele houding tijdens jouw interacties met belanghebbenden en collega's. Streef naar het overtreffen van de verwachtingen en toon een behulpzame en positieve houding.

Sollicitatieproces DIV Medewerker bij Maandag®

  SOLLICITEER: We reageren binnen 5 dagen op jouw sollicitatie. Zijn er mogelijkheden? Dan bellen we je om je beter te leren kennen.

  EERSTE GESPREK: We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis met jou te maken.

  TWEEDE GESPREK: In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken, functie eisen en eventuele vragen die jij nog hebt voor ons.

  CONTRACTVOORSTEL: Is er vanuit beide kanten een klik en ben jij de juiste match voor de vacature? Dan doen we jou graag een voorstel voor een functie bij Maandag®.

Aan de slag als DIV Medewerker bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als DIV Medewerker bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: