Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

Een traineeship bij gemeente Steenwijkerland: van gemotiveerde medewerkers tot ervaren collega’s

case-maandag-gemeente-steenwijkerland-blog

Voor overheidswerkgevers wordt het steeds moeilijker om personeel te vinden op de krappe arbeidsmarkt. Een traineeship kan uitkomst bieden om een vacature toch in te vullen. Gerben Klaren, teamleider Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH), nam twee trainees van Maandag® in dienst. “Wanneer je een gemotiveerde medewerker aanneemt en opleidt, levert dat goede, ervaren collega’s op”, zegt Gerben, die zelf ooit als trainee begon bij gemeente Steenwijkerland. 

Maandag® is bezig om het aantal traineeships voor gemeenten en andere overheden uit te breiden. Want voor overheden wordt het steeds lastiger om ambtenaren te werven, merkt ook gemeente Steenwijkerland al een tijd. “We krijgen onze vacatures moeilijk vervuld, terwijl het aantal vergunningsaanvragen juist toeneemt”, vertelt Gerben. Hij raakte daarom direct geïnteresseerd toen Maandag®-accountmanager Jolien Flapper hem vertelde over de traineeships die zij voor gemeenten opzet. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: jonge, pas afgestudeerde starters krijgen de kans om veel ervaring op te doen bij een mooie werkgever, waarna zij een dienstverband aangeboden krijgen. En de werkgever haalt een talentvolle professional in huis, die vaak al snel volwaardig kan meedraaien. 

Gretig en gemotiveerdGerben nam twee trainees Vergunningverlening in dienst, van wie er één inmiddels is doorgeschoven naar de afdeling Juridische Zaken.  Gerben: “Als mensen gretig zijn, kunnen ze heel veel. Daar ben ik van overtuigd. Wanneer je een gemotiveerde medewerker aanneemt en opleidt, levert dat goede, ervaren collega’s op.” Zelf begon de teamleider, die ooit duikinstructeur was, in 2008 ook als trainee bij gemeente Steenwijkerland. “In dezelfde periode werden enkele andere trainees aangenomen. Iedereen werkt nog steeds voor Steenwijkerland of een andere gemeente. Het is dus lonend om in trainees te investeren.”  


Maandag® Academy


De gemeente zorgt voor begeleiding en ondersteuning van de trainees, die ondertussen ook via de Maandag® Academy aan hun ontwikkeling werken. “Maandelijks volgen zij hier één of twee trainingen en vakinhoudelijke workshops”, vertelt Maandag®-accountmanager Jolien. Het traineeship duurt vooralsnog anderhalf jaar. “Daarna bespreken we met de gemeente of er nog een jaar verlenging nodig is. Maar het gaat tot nu toe nog beter dan verwacht. De trainees draaien al volop mee, terwijl ze nog niet zo lang bezig zijn. Ze hebben minder begeleiding nodig dan we vooraf hadden ingeschat.”  

Frisse energie“We hebben er tijd in moeten steken en dat begint vruchten af te werpen”, vult Gerben aan. “Het is mooi om te zien hoe beide trainees ieder hun eigen sterke kanten inzetten. Onze trainee Vergunningverlening is heel pragmatisch, leert snel, duikt een casus in en wil snel tot een oplossing komen. Onze jurist is bedachtzaam en neemt rustig de tijd om zich grondig in de materie te verdiepen. In beide gevallen geldt: precies wat we nodig hebben. De trainees doen veel ervaring op en leren veel. Maar omgekeerd leren wij ook van hen. Een trainee kijkt met een frisse blik naar ons werk en de manier waarop we dat doen. Zij komen met vragen die wij onszelf al jaren niet meer stellen, omdat we het nu eenmaal zo gewend zijn. Werken met nieuwe mensen die uit het werkveld komen, levert altijd nieuwe inzichten op.”    

Samen investeren in traineeships

De succesvolle traineeships bleven niet onopgemerkt op het gemeentehuis van Steenwijkerland. Jolien: “Een teamleider die over de trainees hoorde, belde me: voor hem heb ik een traineeship voor het domein duurzaamheid mogen regelen. Hierna kwam er nog een aanvraag voor een traineeship op het gebied van klimaatadaptatie en ook dat is gelukt.”  

Gerben hoopt dat zijn nieuwe collega’s na afloop van hun traineeship blijven. “Wij steken er veel energie in, waarbij we hopen dat dit ook op de lange termijn iets oplevert. Maar met zekerheid valt dat natuurlijk nooit te zeggen. Mensen kunnen allerlei redenen hebben om bij een andere gemeente te gaan solliciteren. Iemand kan bijvoorbeeld gaan verhuizen. Als we als gemeenten allemaal in traineeships zouden investeren, helpen we elkaar. Dan komen er in het hele land steeds meer goed opgeleide, ervaren ambtenaren waarmee we alle vacatures kunnen invullen.”

Ook aan de slag met frisse professionals, net als Gerben? Lees hier meer over de mogelijkheden bij Maandag® voor opdrachtgevers, of neem direct contact op met een van onze vestigingen.