Een goed begin het halve werk? Jazeker, maar de afsluiting van je sollicitatiegesprek is minstens zo belangrijk. Want die laatste minuten blijven vaak het langst hangen bij je gesprekspartner. De do’s en don’ts!
Do’s
Stel vragen
De kans is groot dat je aan het eind van het gesprek de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen. Dit is het moment om een laatste goede indruk te maken. Stel vragen die laten zien dat jij oprecht geïnteresseerd bent in de functie en weet waarover je het hebt.
Toon enthousiasme
Ben je razend enthousiast? Dan mag je dat best laten merken. Geef aan dat je het een fijn gesprek vond en zeer te spreken bent over de baan. Weet je nog niet of het wat voor jou is? Stel je dan neutraal op. Zo voorkom je dat je uitspraken doet waar je misschien spijt van krijgt.
Informeer naar het vervolg
Natuurlijk kun je de dagen na het sollicitatiegesprek om de vijf minuten je mail checken om te kijken of je al bericht hebt, maar je kunt ook gewoon vragen hoe het vervolg van de sollicitatieprocedure eruitziet. Zo weet je wat je te wachten staat én laat je zien dat je proactief bent.
Blijf scherp
Het gesprek kan nog zo goed verlopen zijn; als je in de laatste minuten gaat gapen, telkens op je telefoon kijkt of je gedachten laat afdwalen, kun je het alsnog verpesten. Blijf gefocust tot het moment dat je de deur uit gaat. Moet je eigenlijk naar een andere afspraak? Laat dit dan niet blijken.
Don’ts
Te joviaal opstellen
Hoe leuk het gesprek ook was: houd het zakelijk en neem op een professionele manier afscheid. Loop ook niet op de zaken vooruit door dingen te zeggen als ‘tot de volgende keer’. Want dat het een fijn gesprek was, betekent niet dat jij het per se wordt.
De leiding nemen
Heb jij na twintig minuten het idee dat je alles weet over de functie en organisatie? Maak dan niet de fout om het gesprek af te ronden en laat de ander bepalen wanneer het tijd is om handen te schudden. Wel zo netjes.
Vissen naar je kansen
Laten we eerlijk zijn: het liefst zou je meteen willen weten of je kans maakt op de baan. Helaas werkt het niet in je voordeel om hiernaar te vragen. Je zet de ander voor het blok en maakt een onzekere indruk.
Blijven plakken
Dat de afsluiting van een sollicitatiegesprek belangrijk is, betekent niet dat je deze zo lang mogelijk moet rekken. Is alles gezegd, zijn al je vragen beantwoord en kijkt je gesprekspartner herhaaldelijk op zijn of haar horloge? Dan is het tijd om op te stappen.