Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Zo ga je om met een afwijzing op je sollicitatie

afwijzing-op-sollicitatie-web.jpg.aspx

Geen reactie ontvangen op je motivatiebrief of na een sollicitatiegesprek te horen krijgen dat je het ‘helaas niet bent geworden’: een afwijzing is nooit leuk. Met deze 7 tips herpak je jezelf moeiteloos.

Vraag naar de reden

Probeer te achterhalen waarom je bent afgewezen. Heb je onvoldoende ervaring? Is er een interne sollicitatie geweest? Vaak wil een organisatie best toelichten waarom jij het niet bent geworden. Door proactief om feedback te vragen, voorkom je dat je verkeerde conclusies trekt.  

Zie het als een leermoment

Wellicht zijn er dingen die je een volgende keer anders kunt doen. Herlees je sollicitatiebrief: is die ‘spot on’ of te algemeen? En hoe is het gesprek verlopen: heb je scherpe vragen gesteld of vooral geluisterd? Door je sollicitatie van te analyseren, maak je er een leermoment van.  

Neem een break

Ben je al een tijdje op zoek naar een baan? Dan kan een afwijzing voelen als de ‘druppel’. Vaak helpt het om het solliciteren even te laten rusten en je zinnen te verzetten. Daarna kun je er weer met frisse moed tegenaan!  

Blijf positief

Een afwijzing is nooit leuk, maar vat het niet persoonlijk op. Dat je de baan niet hebt gekregen, betekent niet dat jij niet goed bent, maar dat er iemand anders is die op dit moment beter bij de organisatie of de functie past. Volgende keer beter!  

Lucht je hart

Een afwijzing is niets om je voor te schamen. Praat erover met mensen in je omgeving. Zij kunnen je helpen relativeren en wellicht tips geven voor een volgende brief of gesprek. Wedden dat je je daarna een stuk beter voelt?  

Houd contact

Heb je een goed gevoel over het bedrijf? Houd dan een ‘voet tussen de deur’ en voeg degene met wie je contact hebt gehad toe op LinkedIn. Wie weet komt er in de toekomst een functie vrij die jou wél op het lijf is geschreven.  

Oefen, oefen, oefen

Hoe vaker je een motivatiebrief schrijft of een gesprek voert, hoe beter je erin wordt. Blijf dus vooral reageren op interessante vacatures! Voordat je het weet, ben jij een echte ‘pro’ en sleep je die droombaan binnen!