Skip to footerSkip to content

Werken in de ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg - Header image

Werken in de ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg betekent dat jij ervoor zorgt dat de levenskwaliteit van ouderen zo hoog mogelijk blijft. Dit doe je door ze te helpen met sociaal contact, maar ook door ze te helpen bij hun persoonlijke verzorging. Ook via Maandag® kun je aan de slag in de ouderenzorg.

Welke beroepen in de ouderenzorg kun je kiezen?

In de ouderenzorg kun je kiezen uit meerdere beroepen. De belangrijkste functies zijn helpende, verzorgende IG of verpleegkundige. Maar ook behandelaars, ondersteuners en artsen zijn in de ouderenzorg hard nodig.

Helpende

Als helpende ben jij de ondersteuning voor ouderen. Je werkt in een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een zorginstellingen waar ouderen wonen. Je helpt ouderen met de dagelijkse dingen zoals aan- en uitkleden, maar ook bij het ondernemen van dagelijkse activiteiten.

Daarnaast speel je een belangrijke rol in het sociale aspect in het leven van ouderen. Omdat ouderen vaak erg eenzaam zijn, ben jij het luisterend oor voor deze mensen en geef je ze positieve energie.

Verzorgende IG

Een verzorgende IG in de ouderenzorg helpt ouderen die zichzelf voor een kortere of langere tijd niet kunnen redden. Als verzorgende IG help je mensen op een verzorgende en begeleidende manier bij hun dagelijkse bezigheden. Je mag als verzorgende IG zelf ook relatief simpele verpleegtechnische handelingen uitvoeren.

Verpleegkundige

Als verpleegkundige heb je de meeste verantwoordelijkheden. Je werkt in het ziekenhuis, een verzorgingstehuis of bij mensen thuis. Je bent ook in staat om ingrijpendere medische handelingen uit te voeren. Door deze verantwoordelijkheid kun je meer verdienen.

Welke opleiding heb je nodig om te werken in de ouderenzorg?

Welke opleiding je nodig hebt om in de ouderenzorg te werken is afhankelijk van de functie die je wil beoefenen:

Opleiding helpende in de ouderenzorg

Om te werken in de ouderenzorg heb je minimaal een opleiding mbo-niveau 2 Helpende Zorg & Welzijn nodig. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar.

Opleiding verzorgende IG in de ouderenzorg

Als verzorgende in de ouderenzorg help je ouderen ook, net zoals een helpende. Maar als verzorgen IG voer je zelf ook een aantal verpleegkundige taken uit. Dit zorgt ervoor dat je over iets meer medische kennis en vaardigheden moet beschikken om deze functie uit te voeren.

Om deze functie te beoefenen volg je de driejarige mbo-niveau 3 opleiding Verzorgende IG.

Opleiding verpleegkundige thuiszorg

Verpleegkundigen in de thuiszorg voeren medische handelingen uit. Hiervoor is het belangrijk dat je medische handelingen kunt uitvoeren op een hoger niveau. Zo moet je bijvoorbeeld infuusnaalden kunnen aanbrengen.

Om als verpleegkundige te werken in de ouderenzorg heb je een mbo-niveau 4 opleiding nodig. Deze opleiding duurt 2,5 tot 4 jaar. Je kunt ook kiezen voor een opleiding tot Verpleegkundige op hbo-niveau. Deze opleiding duurt 4 jaar.

Altijd blijven leren: ook in de ouderenzorg

Wie zin heeft in werken, ontwikkelt zich sneller. Bij Maandag® helpen we je daarbij. Je krijgt bij ons een persoonlijke begeleiding en coaching. Daarnaast heb je toegang tot veel leer- en ontwikkelmogelijkheden via de Maandag® Academy. Want ook als je in de ouderenzorg werkt is het belangrijk om te blijven leren. Zo kun jij nieuwe uitdagingen altijd de hand bieden.

Werken in de ouderenzorg via Maandag®?

Wil je beginnen in de ouderenzorg? Dan kun je meerdere richtingen op. Maar of je nu veel of weinig ervaring hebt: bij Maandag® hebben we altijd die ene baan voor jou. Neem gelijk een kijkje bij onze vacatures in de ouderenzorg en kijk welke baan het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen over werken in de ouderenzorg

Wat betekent het om een verantwoordelijke verzorgende in de ouderenzorg te zijn?

In de ouderenzorg probeer je om de levensstandaard van ouderen zo hoog mogelijk te houden. Dit doe je door de dagelijkse zorg en ondersteuning voor ouderen te coördineren en uit te voeren. Dit houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het opstellen van zorgplannen, het uitvoeren van verzorgende en verpleegtechnische handelingen, en het waarborgen van de kwaliteit van zorg.

Hoe kan ik werken in de ouderenzorg?

Om in de ouderenzorg te werken, heb je een relevante opleiding nodig, afhankelijk van de functie die je ambieert. Voor basiszorgtaken kun je beginnen met een mbo-niveau 2 opleiding Helpende Zorg & Welzijn. Wil je meer verantwoordelijkheden, dan kun je een mbo-niveau 3 opleiding Verzorgende IG volgen, of een mbo-niveau 4 opleiding tot Verpleegkundige als je nog hoger op wilt.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor mensen met een hbo-opleiding, bijvoorbeeld in de richting van Verpleegkunde of Gezondheidswetenschappen.

Wat zijn de verschillende niveaus in de ouderenzorg?

In de ouderenzorg zijn er verschillende niveaus van zorgprofessionals, variërend van helpende zorg en welzijn op niveau 2, verzorgende IG op niveau 3, tot verpleegkundigen op niveau 4 of hbo-niveau. Elk niveau heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden, afgestemd op de zorgbehoefte van ouderen.

Hoe kan ik me ontwikkelen in de ouderenzorg?

Ontwikkeling in de ouderenzorg is mogelijk door het volgen van aanvullende cursussen, trainingen, en opleidingen. Veel zorginstellingen bieden interne opleidingsprogramma's aan, en er zijn externe opleidingsinstituten die gespecialiseerd zijn in de zorg. Daarnaast is het belangrijk om te blijven leren van dagelijkse ervaringen en feedback van collega’s en leidinggevenden.

Waar vind ik ouderenzorg vacatures?

Ouderenzorg vacatures zijn te vinden op diverse online vacatureplatforms en websites van zorginstellingen. Maar natuurlijk kun je ook gewoon via Maandag® aan de slag in de ouderenzorg. Benieuwd naar onze vacatures? Neem direct een kijkje.