Skip to footerSkip to content

Wat verdient een begeleider jeugdzorg?

Wat verdient een begeleider jeugdzorg - header image

Hey daar! Ben je nieuwsgierig naar hoeveel een begeleider jeugdzorg gemiddeld verdient? Dan zit je hier goed! In deze blog duiken we diep in de wereld van de jeugdzorg en ontdekken we wat je kunt verwachten qua gemiddelde salaris van deze belangrijke functie. Daarnaast gaan we het hebben over de factoren die invloed hebben op het salaris en geven we je tips over salarisverhoging.

Wat is een begeleider jeugdzorg?

We gaan het eerst kort hebben over wat een begeleider jeugdzorg eigenlijk is. Een begeleider jeugdzorg, ook wel jeugdzorgwerker genoemd, begeleidt en ondersteunt jongeren die kampen met diverse problemen. De term jeugdzorgwerker wordt vaak gebruikt en is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende functies binnen de jeugdzorg, waaronder begeleider pleegzorg, ambulant begeleider jeugdzorg en pedagogisch medewerker. Als begeleider jeugdzorg ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van jongeren, maar ook voor het waarborgen van hun welzijn, ontwikkeling en veiligheid. Daarbij werk je nauw samen met andere hulpverlenende instanties, zoals huisartsen en scholen.

Gemiddeld salaris van een begeleider jeugdzorg

Hoeveel verdient een begeleider jeugdzorg? In Nederland verdient een begeleider jeugdzorg gemiddeld € 3.200,- bruto per maand. Dit salaris kan variëren van € 2.700,- als laag salaris tot het maximale salaris van € 3.700,- bruto per maand.

Wanneer we het hebben over het gemiddeld loon van een begeleider jeugdzorg, zijn er verschillende factoren die dit bedrag beïnvloeden. Het gemiddelde bruto salaris van een begeleider jeugdzorg kan variëren op basis van ervaring, opleiding, locatie en de sector waarin je werkt. Ook het wel of niet hebben van een vast contract kan invloed hebben op jouw salaris.

Het is goed om te benoemen dat de bedragen die op deze pagina benoemd worden slechts ruwe schattingen zijn. De werkelijke bedragen kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden.

Salarisverschillen tussen sectoren en locaties

Het salarisverschil van een begeleider jeugdzorg tussen sectoren en locaties kan aanzienlijk zijn. Zo kunnen beloningsverschillen van een begeleider jeugdzorg tussen verschillende sectoren oplopen tot enkele duizenden euro's per jaar.

In stedelijke gebieden, waar de vraag naar jeugdzorgprofessionals hoog is en de levenskosten ook hoger zijn, kunnen de salarissen hoger liggen. Daarentegen kunnen landelijke gebieden, met een lagere levensstandaard, lagere salarissen bieden.

Als we kijken naar de verschillende sectoren zien we ook verschil in het salaris. Werken bij een particuliere instelling kan soms anders uitbetalen dan bij een overheidsinstelling. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij het beoordelen van salarisaanbiedingen.

Invloed van ervaring en opleiding op het salaris

De invloed van ervaring en opleiding op het salaris van een begeleider jeugdzorg is aanzienlijk. Over het algemeen geldt: hoe meer ervaring en hoe hoger opleiding, hoe hoger het salaris.

Net als in veel andere beroepen, kan het aantal jaren dat je in de jeugdzorg hebt gewerkt een grote invloed hebben op je salarisverwachtingen. Een starter kan een ander salaris verwachten dan iemand die al 10 jaar in het vak zit.

Jouw opleidingsniveau kan ook een rol spelen. Iemand met een hbo-opleiding in de jeugdzorg of een gerelateerd veld zoals Pedagogiek of Toegepaste Psychologie kan mogelijk een hoger startsalaris verwachten dan iemand met een diploma op mbo-niveau of zonder deze diploma.

Salarisverschillen op basis van niveau

Het beroep begeleider jeugdzorg kent vier niveaus. Je kunt werken als jeugdzorgwerker A, B, C en D. Als begeleider jeugdzorg A, B of C werk je op hbo-niveau en een begeleider jeugdzorg C werkt op mbo-niveau. De salarisverschillen tussen deze niveau's zijn als volgt:

  Jeugdzorgwerker A: tussen de € 2.735,- en € 4.470,- bruto per maand.

  Jeugdzorgwerker B: tussen de € 2.525,- en € 4.085,- bruto per maand.

  Jeugdzorgwerker C: tussen de € 2.525,- en € 3.750,- bruto per maand.

  Jeugdzorgwerker D: tussen de € 2.415,- en € 3.750,- bruto per maand.

Tips om het salaris te verhogen

Wil je als begeleider jeugdzorg je salaris een boost geven? Hier zijn enkele salarisverhogingstips voor begeleiders in de jeugdzorg:

  Blijf leren: Overweeg aanvullende cursussen of trainingen om je vaardigheden te verbeteren.

  Netwerk: Bouw relaties op binnen je vakgebied. Dit kan leiden tot betere kansen en salarisaanbiedingen.

  Specialiseer je: Overweeg je te specialiseren in een bepaald gebied van de jeugdzorg zoals ambulant hulpverlener jeugdzorg. Specialisten kunnen vaak hogere salarissen ontvangen.

  Onderhandel: Wees niet bang om te onderhandelen over je salaris, vooral als je ervaringen en opleidingen hebt die je onderscheiden van anderen.

Conclusie

Het salaris van een begeleider jeugdzorg kan variëren op basis van verschillende factoren zoals ervaring, opleiding, locatie en sector. Door jezelf te blijven ontwikkelen en te netwerken, kun je je kansen op een hoger salaris vergroten. Onthoud dat je een waardevolle rol speelt in de samenleving en dat je beloning een reflectie moet zijn van je harde werk en toewijding aan de jeugd. We hopen dat je deze blog nuttig vond en we wensen je veel succes binnen jouw carrière als begeleider jeugdzorg!

Aan de slag als begeleider jeugdzorg bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als begeleider jeugdzorg bij Maandag®, lees dan ook onze andere blogs: