Skip to footerSkip to content

Wat je moet weten als starter in de zorg

Wat je moet weten als starter in de zorg - Header image

Wist je dat 43% van de starters in de zorg binnen twee jaar vertrekt bij hun werkgever? Een goede start is dus essentieel. Daarnaast zijn er een aantal dingen die je moet regelen voordat je kunt starten. Bij Maandag® vertellen we je wat je als starter in de zorg moet weten, zodat je een vliegende start in je carrière maakt.

Stappenplan starten in de zorg: dit moet je regelen voordat je begint

Voordat je voor zorgorganisaties aan het werk mag, zijn er een aantal dingen die je moet regelen.

Schrijf je in bij het BIG-register

Voor beroepen met beschermde titels in de zorg is inschrijving bij het BIG-register noodzakelijk. Pas wanneer je over een geldige BIG-registratie beschikt, mag je de wettelijk beschermde titel voeren. Dit geldt voor:

  Artsen

  Apothekers

  Verloskundigen

  Verpleegkundigen

  Gezondheidszorgpsychologen

  Tandartsen

  Psychotherapeuten

  Physician assistants

  Orthopedagoog-generalist

  Klinisch technoloog

  Fysiotherapeuten

Een AGB code aanvragen als starter zorg

Als je zorg wilt verlenen, dan heb je een persoonlijke AGB code nodig. Deze code zorgt ervoor dat zorgaanbieders de geleverde zorg kunnen declareren. Daarnaast wordt de registratie gebruikt voor veel andere processen binnen de zorg. Vektis beheert het AGB-register. Je kunt de code aanvragen via de onderstaande link:

Vraag jouw AGB-code aan

Schrijf je als startende zzp'er in bij de KVK

Ben je van plan om als ZZP'er je carrière als zorgprofessional te starten? Dan moet je jezelf inschrijven bij de KVK. Ga je bij een vaste werkgever aan de slag of via een detacheringsbureau zoals Maandag® werken, dan is dit niet nodig.

Vul de vragenlijst van de IGJ in

Als je je hebt ingeschreven in het handelsregister, dan vraagt de Inspectie gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) je om een digitale vragenlijst te beantwoorden. Aan de hand van deze vragenlijst ontdek je of je onder toezicht van de Inspectie valt of niet.

Vraag een VOG aan

In de zorg heb je een verklaring omtrent gedrag nodig om aan te tonen dat je gedrag in het verleden geen bezwaar is voor het uitvoeren van je werkzaamheden in de zorgsector.

De juiste opdrachten in de zorg vinden

In de zorg zijn er ontzettend veel verschillende keuzes mogelijk. Van de vorm waarin je werkt, tot de opdrachtgever die je kiest. Ga niet direct in op de eerste mogelijkheid die je tegenkomt, maar overweeg eerst deze tips voor het vinden van een passende functie in de zorg.

Vraag je af welke functie in de zorg goed bij jou past

Voor zorgprofessionals is er meer dan genoeg werkaanbod. Bedenk dus eerst welke functies goed bij jou passen. Vraag je bijvoorbeeld eens af in wat voor werkomgeving je graag werkt.

Ambieer je een carrière in het ziekenhuis of werk je graag met mensen met een verstandelijke beperking? Door jouw voorkeuren in kaart te brengen kom je steeds een stapje dichter bij jouw ideale baan in de zorg.

Ga in gesprek met andere zorgmedewerkers

Ruim 15 procent van alle werkenden in Nederland werkt in de zorg. Er zijn dus bijna altijd zorgverleners in jouw directe omgeving die je kunnen vertellen over hun ervaring in de zorg. Ga dus het gesprek aan met mensen uit de zorg en leer van je toekomstige collega's.

Zoek professioneel advies op

Als je voor jezelf een goede afweging hebt gemaakt en nog steeds niet precies weet welke rol goed bij jou past, dan kun je overwegen om een loopbaanadviseur in te schakelen.

Bij Maandag® helpen we je graag te ontdekken welke rol in de zorg het best bij jou past. Solliciteer nu voor een open sollicitatie, dan ontdekken we samen welke rol in de zorg op jouw lijft geschreven is.

Veelgestelde vragen over starten in de zorg

Wat is het BIG-register en waarom moet ik me hier inschrijven?

Het BIG-register is een register voor beroepen in de zorg met beschermde beroepstitels. Inschrijving is noodzakelijk om de wettelijk beschermde titel te mogen voeren en zelfstandig in het beroep te mogen werken.

Wat is een AGB code en hoe vraag ik deze aan?

Een AGB code is een uniek identificatienummer voor zorgverleners en zorgorganisaties binnen Nederland, noodzakelijk voor het declareren van zorg. Deze code wordt gebruikt voor administratieve doeleinden binnen de zorgsector.

Moet ik mij als ZZP'er inschrijven bij de KVK?

Ja, als je als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) aan de slag wilt gaan in de zorg, is het verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Deze inschrijving is niet nodig als je in dienst treedt bij een werkgever of via een detacheringsbureau zoals Maandag® werkt.

Waarom moet ik een VOG aanvragen en hoe doe ik dat?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is vereist in de zorgsector om aan te tonen dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van je werkzaamheden.

Hoe kan Maandag® mij helpen bij het vinden van de juiste rol in de zorg?

Maandag® biedt persoonlijke begeleiding en advies aan starters in de zorgsector. Door middel van een open sollicitatieproces helpen wij je ontdekken welke rol in de zorg het beste bij jouw vaardigheden, wensen, en ambities past.