Hybride werken komt steeds vaker voor in Nederland. Tijdens de coronacrisis werkten veel mensen noodgedwongen vanuit huis. Op dat moment realiseerden we dat thuiswerken grote voordelen, maar ook nadelen heeft. Een hybride werksituatie lijkt, in sommige branches, een ideale middenweg. Maar wat is hybride werken precies?
Hybride werken
Hybride werken wordt vaak omschreven als plaats- en tijdsonafhankelijk werk. In de praktijk betekent dit dat je deels op kantoor werkt. De overige werkdagen werk je vanuit huis, of misschien op een andere locatie. Denk aan het openbaar vervoer of op een werkhub. Ook zijn de werktijden doorgaans flexibeler in een hybride werksituatie.
Hybride is, sinds de coronacrisis, vooral gebruikelijk onder mensen met een kantoorbaan. In branches waarbij menselijk contact of fysieke arbeid een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is, komt hybride werken minder vaak voor. Denk bijvoorbeeld aan de bouw, het onderwijs of de zorg.
Op zoek naar een baan waarbij je hybride kunt werken?
Maandag® heeft allerlei interessante vacatures voor jou. Ontdek welke banen bij jouw ideale werkwijze passen!
Waarom is hybride werken zo populair?
Deze flexibele vorm van werken heeft veel voordelen. Voor de werknemer én de werkgever. Daar kwamen we tijdens de coronacrisis achter. En het zijn deze voordelen die ervoor hebben gezorgd dat veel mensen sindsdien hybride werken. De belangrijkste voordelen zijn:
Meer ruimte voor persoonlijke taken
Werk je vanuit huis en begin je om 08:30? Dat betekent dat je de tijd hebt om bijvoorbeeld eerst te sporten of om de kinderen naar school te brengen. Moet je even langs de dokter of tandarts? Ook dan is het makkelijker als je vanuit huis werkt. Zo geeft hybride werken meer ruimte voor persoonlijke taken.
Meer werkgeluk
De vrijheid om je werkplek en werktijd in te delen, leidt tot meer werkgeluk.
Meer productiviteit
Een groot voordeel voor werkgever en werknemer: hybride werken leidt tot meer productiviteit. Deze extra productiviteit komt vooral door de thuiswerkdagen. Werknemers die vanuit huis werken zijn namelijk gemiddeld 13% productiever.
Duurzaamheid en besparing van reiskosten
Door minder naar kantoor te reizen, is er minder CO2 uitstoot. Bovendien bespaar je op reiskosten.
Heeft hybride werken nadelen?
Na het lezen van alle voordelen lijkt hybride werken een utopie. Maar toch heeft deze werkwijze ook een paar valkuilen. Mensen zijn sociale dieren. Contact met mensen bepaalt voor een groot deel ons levensgeluk, en daarmee ook ons werkgeluk. Het kan heel fijn zijn om collega’s om je heen te hebben bij stress op werk, of als je voor een lastige beslissing staat. Op kantoor zoek je sneller steun en hulp dan wanneer je thuis werkt.
Een ander mogelijk nadeel heeft te maken met de werk-privébalans. Doordat je hier meer vrijheid in krijgt, kun je meer werkgeluk ervaren. Maar er is ook een andere kant van de medaille: de flexibiliteitsparadox.
Flexibiliteitsparadox: flexibel werken leidt soms tot meer werk
Flexibel werken kan ertoe leiden dat werknemers langer en harder werken. Een effect dat bekend staat als de flexibiliteitsparadox. De mogelijkheid om vanuit huis te werken wordt door de werknemer namelijk gezien als een soort cadeautje van de werkgever. Dat leidt ertoe dat de werknemer geneigd is om iets terug te doen, vaak in de vorm van extra werk.
Zo kan thuiswerken ook een negatief effect op de werk-privébalans hebben. Terwijl dit iets is wat vaak als een voordeel van hybride werken wordt gezien.
Of hybride werken bij jou past, hangt af van jouw baan én ideale werkwijze. Want niet iedereen met een kantoorbaan zal graag hybride willen werken. Wil je graag wat vaker vanuit huis werken, met meer flexibiliteit in je werktijden? Bespreek het met je werkgever en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Of neem een kijkje bij onze vacatures en vind een baan waarbij hybride werken mogelijk is.