Skip to footerSkip to content

Wat doet een .Net Developer?

Wat doet een .Net Developer - header image

Ben jij geïnteresseerd in een baan als .Net Developer of wil je gewoon eens weten wat de functie van .Net Developer inhoudt? We bespreken in deze blog wat een .Net Developer doet, de benodigde vaardigheden, mogelijkheden voor een carrière en de verwachtingen op het gebied van de voordelen en de salarissen. Daarnaast komt de evolutie van tools, het .Net Platform en libraries aan bod, evenals de rol die Microsoft Azure speelt in deze functie.

Wat is een .Net Developer?

Wanneer je geïnteresseerd ben in een functie als .Net Developer, ook wel .Net Ontwikkelaar genoemd, dan is het goed om te weten wat een .Net Developer eigenlijk is.

Een .Net Developer is een ontwikkelaar op het gebied van software en web services, waarbij hij of zij gespecialiseerd is in een Microsoft ontwikkelplatform genaamd .Net Framework. Met behulp van dit open source ontwikkelplatform kunnen ontwikkelaars, voor diverse software en platforms, architectuur ontwikkelen en schaalbare en nieuwe applicaties bouwen. Een .Net Developer houdt zich bezig met de ontwikkeling en het onderhoud van toepassingen en implementeert applicaties met behulp van .Net Tools en Technologieën.

Wat doet een .Net Developer?

We beschrijven de diverse taken die je uitvoert wanneer je gaat werken als .Net Developer en de verantwoordelijkheden die bij deze baan komen kijken.

  Je houdt je bezig met analyses waarbij je de eisen en behoeften van de opdracht vaststelt.

  Je maakt gebruik van .Net Technologieën om softwaretoepassingen te ontwikkelen, ontwerpen en te testen.

  Je bent bezig met het verbeteren en onderhouden van applicaties en de operationele procedures documenteren.

  Om ervoor te zorgen dat de integratie van nieuwe applicaties en software soepel verloopt, ga je samenwerken met andere IT-professionals en ontwikkelaars.

  Je schrijft technische handleidingen en documentatie voor de gebruikers van de software.

  Je assisteert het team bij de oplossingen van technische bugs en problemen.

Populaire tools en libraries voor .Net Developers

Wanneer jij succesvol bent in jouw functie als .Net Developer dan ben je bekend met verschillende programmeertalen editors en bibliotheken, zodat je het proces van de ontwikkeling kunt versnellen en vereenvoudigen. Hieronder bespreken we kort een aantal technologieën en bibliotheken.

  Visual Basic Studio: Voor het testen, bouwen en debuggen van toepassingen gebruik je de geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) die Microsoft heeft gebouwd.

  Entity Framework: Wanneer je aan de slag gaat met het uitvoeren van de CRUD-operaties en dus gaat werken met databases kun je gebruik maken van een Object-Relational Mapping (ORM) tool.

  NuGet: Wanneer je, binnen grote organisaties, samenwerkt op een project kun je eenvoudig pakketten en libraries toevoegen aan het pakketbeheersysteem genaamd NuGet.

De evolutie van het .Net-platform

In 2000 werd het .Net Platform geïntroduceerd en sindsdien blijft het evolueren. .Net Core werd door Microsoft geïntroduceerd als cross-platform en open-source versie van de applicatie Framework .Net. Vervolgens werd in 2020 .Net 5 uitgebracht waarin de verzameling software zit van zowel .Net Core als .Net Framework. Het is belangrijk om als .Net Developer op de hoogte te zijn van de technische specificaties en de nieuwe versies en ontwikkelingen binnen dit platform.

Microsoft Azure en .Net Development

Binnen de .Net Development wereld speelt Microsoft Azure een zeer belangrijke rol. Microsoft heeft het cloud computing-platform, genaamd Azure, ontwikkeld om een breed scala aan oplossingen en diensten te kunnen bieden. Bij deze diensten moet je denken aan: Platform as a Service (PaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Software as a Service (SaaS). Azure wordt door .Net Developers gebruikt met als doel applicaties te schalen, hosten en beheren. De traditionele .Net Frameworks worden door Azure ondersteund en daarnaast biedt het ook een vlekkeloze integratie met het .Net Platform die voornamelijk draait op Windows.

Wat heb jij als .Net Developer nodig aan vaardigheden?

Wanneer je een succesvolle .Net Developer wilt worden, zijn er bepaalde opleidingen, functie eisen, ervaringen en kwalificaties nodig. Hieronder staan een aantal van de vaardigheden die belangrijk zijn voor een .Net Developer functie.

  Je beschikt over sterke kennis op het gebied van .Net Core, .Net Framework en .Net 5.

  Je hebt ervaring met meerdere programmeertalen zoals VB.Net, C# en F#.

  Je weet veel van front-end ontwikkeling en back-end, inclusief CSS, HTML, JavaScript en de frameworks die daarbij horen zoals React, Angular of Vue.

  Je hebt ervaring met relationele databases, bijvoorbeeld SQL Server.

  Je bent bekend met de best practices en ontwerppatronen in de ontwikkeling van software, zoals MVVM en MVC.

Waar kun jij komen te werken als .Net Developer?

Je kunt als .Net Developer terechtkomen in verschillende organisaties en werkomgevingen. Er zijn banen mogelijk binnen non-profitorganisaties en kleine startups, maar ook bij grote overheidsorganisaties en bedrijven. Wanneer je graag zelfstandig aan de slag gaat kun je als consultant of freelancer gaan werken. Hierbij bepaal je jouw eigen werktijden en selecteer je jouw eigen projecten. Over het algemeen wordt er door .Net Developers ook veel op afstand gewerkt, dit biedt vrijheid en flexibiliteit bij het indelen van jouw werktijden en het kiezen van een geschikte werkplek.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor een .Net Developer?

Als .Net Developer heb je veel carrièremogelijkheden. Door jouw vaardigheden en kennis uit te breiden en veel ervaring op te doen kun je vaak naar hogere en andere functies doorgroeien. Voorbeelden hiervan zijn:

  Senior .Net Developer: Je krijgt meer verantwoordelijkheden en je zal Junior Ontwikkelaars gaan begeleiden.

  Projectmanager of teamleider: Je bent verantwoordelijk voor de beheer en coördinatie van de projecten en ontwikkelteams.

  .Net Architect: Je ontwerpt voor systemen en softwaretoepassingen de technische architectuur. Voor het implementeren van deze architectuur, werk je veel met ontwikkelaars samen.

  Specialisatie: Wanneer je geïnteresseerd bent in bepaalde branches of technologieën kun je je hierin verder specialiseren, denk hierbij aan: cloud computing, mobiele applicaties en fintech.

Wat kun jij verwachten als salaris en voordelen?

Wat je gaat verdienen als .Net Developer is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder jouw opleiding, ervaring en de sector waarin je actief bent. Doorgaans ligt het salaris van een .Net Developer binnen de IT-sector in het middensegment tot hoge segment. Een startende .Net Developer moet rekening houden met een salaris van € 35.000,- tot € 45.000,- per jaar en een ervaren developer kan tussen de € 50.000,- en € 80.000,- per jaar verwachten.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk ook belangrijk. De voordelen die een functie als .Net Developer te bieden heeft zijn bijvoorbeeld:

  Vakantiedagen: Vaak zijn vakantiedagen wettelijk vastgesteld, maar binnen sommige organisaties worden er extra vakantiedagen aangeboden, als voordeel binnen de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Bonusregelingen: Voor de bijdrage die een werknemer levert aan het succes van een organisatie kan er een winst- of prestatiegerelateerde bonus uitgekeerd worden.

  Flexibele werktijden en de mogelijkheid tot thuiswerken: Het belang van de balans tussen privé wordt door veel organisaties erkend. De mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden worden daarom ook vaak aangeboden aan medewerkers.

  Opleidingsmogelijkheden: Om op de hoogte te blijven en vaardigheden te ontwikkelen, kunnen medewerkers doorgaans trainingen, cursussen en certificeringen volgen binnen een organisatie.

  Pensioenregelingen: Aardig wat bedrijven helpen hun werknemers sparen voor hun pensioen door bij te dragen aan de pensioenregelingen.

Belangrijk om te benoemen is dat de hoogte van het salaris en de voordelige secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen per bedrijf en arbeidsovereenkomst. Verdiep je daarom goed in een functie als .Net Developer, zodat je weet wat je kunt verwachten en zo een baan kan vinden die perfect aansluit bij jouw behoeften en wensen.

Aan de slag als .Net Developer bij Maandag®

Bekijk onze vacatures.

Meer weten?

Wil jij meer weten over een functie als .Net Developer bij Maandag®? Lees dan ook onze andere blogs: