Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Waar ben je trots op?

waar ben je trots op.jpeg

Wat bepaalt of je trots bent op je werk? Is dat een ‘hoger doel’? Plezier? Mooie momenten? Leuke collega’s? In deze blog gaan we na wat de succesfactoren zijn om nog meer voldoening uit je werk te halen.  

Gelukkig voor de klas? In 2009 deed het Sociaal Cultureel Plan Bureau (SCP) onderzoek naar de mate waarop leraren trots zijn op hun vak. Driekwart van de leraren (76 procent) gaf aan trots te zijn op hun beroep en gelukkig voor de klas te staan. Iets meer dan de helft (50 procent) zou weer leraar worden. De omgang met leerlingen werd door driekwart (77 procent) van de docenten genoemd als een aantrekkelijk aspect van het werk. Meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden noemde tevens de overdracht van vakkennis aan leerlingen een belangrijke factor voor de trots op hun werk. “Leraren staan redelijk tevreden voor de klas,” concludeert het SCP.

Stel jezelf de vraag Op de site plezieropjewerk.nl beginnen ze letterlijk met de vraag: ‘Durf jij jezelf te vragen: ‘Ben ik trots op mijn werk? Vertel je op feestjes en aan onbekenden over je werk? En als je thuiskomt na een lange dag, vertel je dan aan je partner wat je hebt gedaan?’ Volgens de site heeft trots zijn op je werk hoofdzakelijk van doen met de mate waarin je je verbonden voelt met de organisatie. Sta je bijvoorbeeld achter het doel van de organisatie? En bieden de werkzaamheden je voldoende uitdaging? Want uiteindelijk draait werken om voldoening en zingeving. “Dat is niet altijd met feiten en argumenten te onderbouwen. Trots zijn is ook een gevoel. Om trots te kunnen zijn moet je werk ‘goed voelen’.”

Het ‘hogere doel’ van je werk Hoe kun je in je eigen trots investeren? Bij Workzone, een bekroonde Britse site over werk, denken ze dat trots vooral begint bij jezelf. In een artikel met de kop ‘The lost art of taking pride in your work’ stelt schrijver Maison Piedfort dat trots worden op je werk start met de allesomvattende vraag: waarom? Piedfort: “Belangrijk is dat je echt nadenkt over de vraag: ‘Waarom doe je dit werk eigenlijk?’ Dat lijkt voor de hand te liggen, maar bijna niemand doet het.” Trots zijn gaat natuurlijk niet alleen over het werk dat je doet. Het gaat over jou als persoon. Tenslotte is wie je bent, bepalend voor of je iets aankunt en kunt uitblinken in je werk.

Geef jouw trots een boost Kost het je moeite om trots te zijn op je eigen prestaties? Kom in de flow door jezelf regelmatig de vraag te stellen: ‘Waar ben ik trots op?’ schrijf vervolgens het antwoord op in een boekje en lees dit regelmatig terug. Vier goede prestaties – van klein tot groot –  en kijk af en toe terug naar waar je vandaan komt. Je zult beseffen hoeveel je bereikt hebt en voor je het weet, voel je je zo trots als een pauw.