Skip to footerSkip to content

Voor- en nadelen van werken als ZZP’er in de zorg

zorg header: voor-en nadelen

Heb je net je diploma gehaald en wil je als zzp'er werken als zorgprofessional? Of overweeg je om in plaats van bij een vaste werkgever als een zzp'er in de zorg te werken? Voordat je deze stap maakt, heb je vast een hoop vragen. Bij Maandag® vertellen we je alles over de voor- en nadelen.

Waarom werken in de zorg?

Als je in de zorg werkt, maak je positieve impact op het leven van anderen. De zorg die jij biedt heeft een directe invloed op iemands leven. Daardoor is het werk waar je veel voldoening uit haalt.

In de zorg is meer dan genoeg werk. Er is zelfs al jaren een toenemende vraag aan zorgpersoneel. Wil jij dus het verschil maken en bijdragen aan een betere zorg voor de patiënten Nederland? Dan is een baan in de zorg jouw op het lijf geschreven!

De voordelen van werken als ZZP'er in de zorg

Het heeft zeker zijn voordelen om als zzp'er in de zorg te werken. De belangrijkste voordelen zijn:

1. Je eigen uren en tarief bepalen

Het is als zzp'er makkelijk om meer te werken als je wilt. Dit kan een belangrijk voordeel zijn als je meer wilt verdienen. Daarnaast bepaal je zelf wat je uurtarief is. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de gemiddelde bedragen die in de zorg gevraagd worden, maar je kan binnen deze grens zelf bepalen hoe hoog of laag je gaat zitten.

2. Vrijheid en flexibiliteit

Je bepaalt jouw agenda als zzp'er helemaal zelf. Hoeveel je werkt, wanneer je werkt en voor wie je werkt, jij hebt het volledig in eigen handen. Dit zorgt ervoor dat je als zzp'er veel meer vrijheid hebt dan wanneer je voor een vaste werkgever werkt. Ook neem je veel makkelijker een paar weken vrij als je dat wilt.

3. Veelzijdigheid

Als zzp'er in de zorg krijg je een hoop bijzondere verhalen mee. Je werkt voor verschillende afdelingen of zelfs meerdere ziekenhuizen. Overal waar je komt leer je bijzondere mensen kennen, maak je connecties met nieuwe collega's en leer je nieuwe dingen.

4. Je bent minder bezig met overleg en administratie op de werkvloer

Je hoeft als zelfstandige in de zorg minder administratie op de werkvloer te verrichten. Daarnaast word je minder vaak betrokken bij overleg. Daardoor heb je meer tijd over voor het verlenen van zorg.

De nadelen van werken als ZZP'er in de zorg

Natuurlijk komt zzp'en in de zorg niet alleen maar met voordelen. Er kleven ook wat nadelen aan.

1. Geen baanzekerheid en minder vaste inkomsten

Je hebt minder zekerheid van inkomsten als je als zzp'er aan de slag gaat, omdat je alleen betaald krijgt voor de uren die je daadwerkelijk werkt. Tijdens ziekte of vakantie krijg je niet doorbetaald. Daarnaast heb je minder baanzekerheid, omdat je geen vast contract hebt bij een werkgever of detacheringsbureau.

2. Je hebt veel persoonlijke administratieve werkzaamheden

De vrijheid die je hebt als zzp'er komt ook met een hoop verantwoordelijkheden. Je hebt misschien wel minder administratieve werkzaamheden op de werkvloer, maar moet wel je eigen administratie bijhouden. Dat houdt in: alles van verzekeringen regelen, facturen versturen en deze zelf opvolgen als deze niet betaald worden tot je gewerkte uren bijhouden voor de belastingdienst.

3. Het runnen van je bedrijf doe je alleen

Het leven van een zelfstandige kan af en toe best eenzaam zijn. Je werkt natuurlijk samen met collega's op de werkvloer. Maar het zorgen voor nieuwe opdrachten, het regelen van de administratie en andere uitdagingen die je als zzp'er tegenkomt moet je voornamelijk zelfstandig uitvogelen. En dat kan nogal overweldigend en eenzaam voelen.

4. Zelf zorgen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als je bij een zorginstelling of via een detacheringsbureau werkt, dan heb je vaak persoonlijke hulp om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je trainingen volgt om je kennisniveau up-to-date te houden en aan je persoonlijke ontwikkeling te werken. De trainingen moet je bovendien zelf betalen.

Detacheren in de zorg: de ideale balans tussen vrijheid en zekerheid

Als je zzp'en toch een beetje spannend vindt en baanzekerheid belangrijk vindt, maar wel graag flexibiliteit wil hebben, dan is detacheren een ideale optie voor jou. Bij Maandag® hebben we een groot aanbod aan vacatures in de zorg.

Wij helpen je graag aan een afwisselende en betekenisvolle baan in de zorg die ideaal bij jou past. Bij ons kun je aan de slag binnen veel verschillende vakgebieden:

Bij Maandag® verbinden we mensen met werk waar ze zin in hebben en houden. Je kan voor verschillende opdrachtgevers aan de slag voor afwisselende opdrachten, met de zekerheid van een (vast) contract.

Daarnaast krijg je bij ons een vast contactpersoon die altijd met je meedenkt en jou helpt te groeien en ontwikkelen. Zodat je elke dag met frisse energie naar werk gaat.

Hoeveel ervaring je ook hebt, wij hebben altijd die ene baan voor jou. Al sinds onze oprichting hebben de mensen van Maandag® altijd frisse energie gegeven aan belangrijk werk in de zorg.

Daarnaast kom je in aanmerking om gebruik te maken van onze opleidingen en trainingen via de Maandag® Academy. Zo haal je altijd het beste uit jezelf.

Neem gelijk een kijkje bij onze vacatures of maak vandaag nog een account aan en ontvang de nieuwste vacatures op basis van jouw persoonlijke interesse.

Veelgestelde vragen over de voor- en nadelen van werken in de zorg

Wat houdt werken in de zorg in?

Werken in de zorg betekent dat je een essentiële bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Dit kan variëren van het ondersteunen van ouderen in de ouderenzorg, het bieden van acute zorg in ziekenhuizen tot het werken als verpleegkundige.

Wat zijn de voordelen van zzp'er zijn in de zorg?

Als zzp'er in de zorg heb je de vrijheid om je eigen uren en tarieven te bepalen, bied je zorg in diverse omgevingen wat bijdraagt aan een veelzijdige ervaring, en heb je over het algemeen minder administratieve taken op de werkvloer. Dit zorgt voor een grote mate van flexibiliteit en zelfstandigheid in je carrière.

Zijn er ook nadelen aan het zzp'er zijn in de zorg?

Hoewel de flexibiliteit en vrijheid aantrekkelijk zijn, komen er ook nadelen kijken bij het zzp'er zijn in de zorg. Er is minder baanzekerheid en je inkomsten kunnen fluctueren, afhankelijk van het aantal opdrachten. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je administratie en moet je zelf zorgen voor je professionele ontwikkeling en bijscholing.

Hoe kan ik mijn werk-privébalans bewaken?

In de zorg werken is vooral bij nachtdiensten een uitdaging voor je werk-privébalans. Het is belangrijk om goede slaapgewoonten te ontwikkelen, zoals het verduisteren van je slaapkamer overdag en het handhaven van een consistent slaapschema. Ook is het belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspanning.

Bekijk onze vacatures in de zorg en solliciteer vandaag nog

Benieuwd geworden naar onze vacatures in de zorg? Neem direct een kijkje bij onze vele vacatures en solliciteer vandaag nog bij Maandag®.