Skip to footerSkip to content

Pensioen in de zorg: hoe zit dat?

Pensioen in de zorg: hoe zit dat? - header image

Als je overweegt om de overgang te maken naar de zorgsector, dan vraag je je misschien af of je pensioen opbouwt en hoeveel. Het antwoord is: ja, als werknemer in de zorg bouw je pensioen op.

Bij Maandag® leggen we je uit hoe het werkt, zodat je het zelf niet hoeft te onderzoeken.

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)

In de zorgsector bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Hoe meer salaris je verdient, hoe meer pensioen je opbouwt. Wel is er een maximumsalaris om pensioen over op te bouwen. In 2024 is dat € 137.800.

Je bouwt daarnaast niet over je gehele salaris pensioen op. Het gedeelte waar je niet over opbouwt heet de AOW-franchise. Voor dit deel wordt rekening gehouden met de AOW die je van de overheid ontvangt zodra je met pensioen gaat.

Pensioenpremies in 2024

In 2024 blijft de pensioenpremie voor zowel werknemers als werkgevers 12,9 procent. De ouderdomspensioenpremie blijft daarmee gelijk op 25,8 procent. Ook de premie voor het arbeidsongeschiktheidspensioen blijft hetzelfde met 0,5 procent in 2024.

Pensioen zorg: eerder stoppen of langer doorwerken?

Als je in de sector zorg en welzijn werkt, dan kun je vanaf 2006 kiezen of je eerder stopt of ervoor kiest om langer door te werken. Dit kan een fijne optie zijn als je jarenlang zwaar werk hebt gedaan. Als je voor 1950 geboren bent, dan geldt voor jou de oude pensioenregeling.

Hoe vroeg je precies kunt stoppen is afhankelijk van hoe lang je pensioen opbouwt en hoeveel FLEX-jaren je hebt en of je je partnerpensioen inzet. Als je later met pensioen gaat, dan staat daar een financiële beloning tegenover.

Hoger pensioen zonder AOW

Als je ervoor kiest om op je 62ste met pensioen te gaan, dan heb je nog geen recht op een AOW. Om ervoor te zorgen dat je voldoende inkomen hebt, is het mogelijk om je pensioen voor je AOW-leeftijd te verhogen. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt wordt dit bedrag aangevuld met AOW.

Partnerpensioen benutten bij vroegtijdig overlijden partner

Als jouw partner vroegtijdig overlijdt, dan kom je in aanmerking voor partnerpensioen. Hier heb je recht op als dit is vastgelegd in de pensioenregeling van je partner. Het is hierbij essentieel dat het partnerpensioen op opbouwbasis wordt opgebouwd.

Partnerpensioen uitruilen voor ouderdomspensioen

Als je geen partner hebt, dan kun je jouw partnerpensioen inruilen voor meer ouderdomspensioen. Het is ook mogelijk om een deel van het partnerpensioen om te zetten in extra ouderdomspensioen. Je partner ontvangt dan geen of een lager partnerpensioen als je komt te overlijden.

Hoeveel belasting betaal je over je pensioen?

Over je pensioen en je AOW-uitkering moet je loonbelasting betalen. Dit wordt automatisch ingehouden door jouw pensioenuitvoerder en door de SVB. De SVB betaalt je AOW uit.

Je betaalt 19,07% belasting over je pensioen tot € 38.098. Is je pensioen tussen de € 38.098 en € 75.518? Dan betaal je 36,97% belasting. Boven deze bedragen betaal je 49,5% belasting.

Nieuwe pensioenregeling per 2026

In 2026 zal de nieuwe pensioenregeling van start gaan. Hierin zullen sociale partners een grotere rol spelen. Dit zijn de werkgever, het UWV en de vakbonden (CNV, FNV, Novag, De Unie).

Werken in de sector Zorg en Welzijn? Kom werken via Maandag®

Met frisse energie aan de slag in zorg en welzijn? Bij Maandag® hebben we altijd een afwisselende, betekenisvolle baan waar je zin in hebt. Je kunt op verschillende manieren aan de slag in zorg en welzijn. Waar ga jij aan de slag?

Leer meer over werken in zorg en welzijn

Veelgestelde vragen over pensioen in de zorg

Hoe bouw ik pensioen op in de zorg?

Je pensioenopbouw hangt af van je salaris, met een deel vrijgesteld vanwege de AOW-franchise. Overleg met je werkgever wat dit onderwerp voor jou betekent, zeker als je plannen hebt om in de zorgsector te gaan wonen of werken.

Wat verandert er met de nieuwe pensioenregeling in 2026?

In 2026 start een nieuwe pensioenregeling, waarbij werkgevers, het UWV, en vakbonden een grotere rol spelen.