Skip to footerSkip to content
Zin in Maandag®

‘Invallen zou een officieel vak moeten zijn’

Diana-invallen is een vak - belangrijke banen

Goede invallers zijn belangrijk voor het onderwijs. En omdat de ontwikkeling van onze professionals voorop staat, heeft de Maandag® Academy speciaal voor leerkrachten de training ‘Invallen is een vak’ ontwikkeld. Expert Diana Rozendaal, met zo’n 25 jaar ervaring op 30 verschillende scholen, had zelf een mooie carrière als invaller bij Maandag® en verzorgt nu deze training. Diana heeft een lange loopbaan in het onderwijs. Zo werkte ze als schoolleider, assessor, onderwijscoach, onderwijsadviseur en invalkracht. Inmiddels gebruikt ze al deze ervaring als programmamanager Learning en Development Onderwijs bij Maandag®, onder andere als trainer van ‘Invallen is een vak’. Daarnaast is ze ook nog docent Nederlands. “Jaren geleden overwoog ik om het onderwijs uit te gaan, dus ik zette mijn cv online”, aldus Diana. “Iemand van Maandag® belde mij toen met de vraag of ik als invaller aan de slag wilde. Daar had ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik dacht: misschien past dat wel bij mij.”

De kracht van Maandag®

Dit was het begin van de succesvolle samenwerking tussen Diana en Maandag®: “Ik vroeg me af of ik de rest van mijn leven in het onderwijs wilde werken. Inmiddels is mijn antwoord volmondig ‘ja!’ Ik moest het alleen anders vormgeven.” Maandag® zorgde ervoor dat de scholen waar Diana kon invallen duidelijk aansloten op haar behoeften en expertise. Diana: “Dat is de kracht van Maandag®. Tijdens mijn eerste gesprek vroeg de recruiter goed door naar mijn voorkeuren. Ik houd van afwisselend en uitdagend werk. En dat is precies wat invallen is. Als invaller ben je de oplossing voor een probleem. Dat is erg betekenisvol. Als invalkracht in het onderwijs kon ik op een directe manier iets betekenen voor leerlingen.”

Ontdekken waar je kracht ligt

Na jaren als invalkracht te hebben gewerkt, heeft Diana nu een andere functie bij Maandag®. Tijdens de training ‘Invallen is een vak’ leidt ze invallers op tot gecertificeerde invallers. “De behoefte aan deze training bleek groot,” zegt Diana. “Je kunt niet zomaar iemand voor een vreemde klas zetten. Niet iedereen durft dat of beschikt over de benodigde vaardigheden. Je hebt er een frisse, open blik voor nodig en je moet in een korte tijd een relatie aan kunnen gaan met je leerlingen zodat ze iets van je willen leren. Dat zit ‘m vooral in de oprechte betrokkenheid. Het belangrijkste wat je leert tijdens de tweedaagse training is ontdekken waar je kracht ligt. Iedere leraar treft weleens een klas waarbij het niet gaat zoals je wilt. Zelfs na 25 jaar. Hoe ga je daarmee om?”

Op een missie

Maandag® organiseert de training op verschillende momenten tijdens het schooljaar in vier regio’s (Zwolle, Tilburg, Amsterdam en Utrecht). Docenten uit alle typen onderwijs (PO, SO, MBO en VO) nemen tijdens ‘Invallen is een vak’ deel aan workshops, opdrachten en kennissessies. Diana: “Het is voor de deelnemers interessant om te leren van allerlei soorten onderwijs. Er is dan ook veel ruimte voor het delen van kennis en ervaring.” En dat is een must volgens Diana, want goede invallers zorgen ervoor dat het onderwijs blijft draaien. “Als een docent kiest om een invalkracht te zijn, vind ik dat sterk. Je bent niet zomaar iemand die even voor een klas staat wanneer iemand bijvoorbeeld ziek is. Je bent juist een persoon die enorm betrokken is. Invalkrachten komen op zoveel verschillende scholen. Al deze kennis en ervaringen passen zij weer toe bij hun volgende opdracht. Je blijft jezelf enorm ontwikkelen als leraar.” En daarom is Diana op een missie: “Invallen zou een officiële specialisatie moeten zijn op hogescholen, zoals de pabo. We moeten het als een vak zien. Lesgeven is een intensief vak en invallen is zo mogelijk nog intensiever. Maar je krijgt er zoveel voor terug: energie, inspiratie en dankbaarheid. En invallers zullen altijd nodig blijven.”