Dat het slim is om vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek weet je misschien al. Maar, weet je ook wélke? Met deze negen vragen maak je een sterke indruk én verlaat je goed geïnformeerd het gesprek.
Waarom ben ik geselecteerd?
Natuurlijk is het goed om jezelf te verkopen, maar laat vooral ook je gesprekspartner vertellen waarom je bent geselecteerd. Zijn ze gevallen voor jouw specialisme of jarenlange ervaring? Leg daar dan de focus op tijdens het gesprek. Ook fijn: je weet wat de sterke punten van jouw brief en cv zijn. Handig voor een eventueel volgend gesprek.
Waarom staat de functie open?
Het is misschien niet de eerste vraag die in je opkomt, maar uit het antwoord kun je veel opmaken. Gaat het om een nieuwe functie? Dan laat dat zien dat het bedrijf in beweging is. Heeft de persoon die de functie bekleedde promotie gemaakt? Dan duidt dat op groeimogelijkheden.
Kan ik mijn potentiële collega’s ontmoeten?
Door deze vraag te stellen, laat je zien dat je een teamplayer bent en waarde hecht aan collegialiteit. Bovendien heb je vaak niet meer nodig dan een kort voorstelrondje om te bepalen of je in het team past of niet. Best belangrijk, want je werkplezier wordt voor een groot deel bepaald door de collega’s die je hebt.
Hoe wordt er omgegaan met conflicten?
Lopen de gemoederen hoog op bij een meningsverschil of wordt er met elkaar om de tafel gezeten om tot een oplossing te komen? De manier waarop er met conflicten wordt omgegaan, zegt veel over de bedrijfscultuur. Daarnaast maak je met deze vraag duidelijk dat je het belang van een soepele samenwerking inziet.
Waarom werk jij hier graag?
Op basis van de punten die je gesprekspartner noemt, kun je inschatten of de werkplek bij je past. Ook belangrijk: de manier waarop de persoon tegenover je antwoordt. Moet hij of zij lang nadenken of zoeken naar woorden, dan zegt dat wellicht genoeg.
Wat zijn de uitdagingen of struikelblokken binnen de functie?
Tijdens een sollicitatiegesprek worden met name de positieve kanten van een functie belicht. Helemaal wanneer ze je graag willen hebben. Door deze vraag te stellen, dwing je de ander om ook de lastige of minder leuke aspecten van de baan te vermelden, zodat je een objectief beeld kunt vormen.
Heeft u twijfels over mij of mijn kennis en ervaring?
Eerlijk is eerlijk: om deze vraag te stellen moet je beschikken over een flinke dosis zelfvertrouwen, want je stelt je kwetsbaar op. Aan de andere kant creëer je zo wel de mogelijkheid om eventuele twijfels te ontkrachten.
Wat zijn de ontwikkelmogelijkheden?
Een baan kan nog zo leuk zijn; de meeste mensen zijn vroeg of laat toe aan een nieuwe uitdaging. Hoe fijn is het als je die kunt vinden binnen de organisatie waar je werkt? Met deze vraag krijg je een goed beeld van de ontwikkelmogelijkheden.
Wanneer hoor ik meer?
Niets vervelender dan continu je mailbox checken of bij elk telefoontje opspringen omdat je geen idee hebt, wanneer je bericht krijgt. Vraag aan het eind van het gesprek wanneer je meer hoort, zodat je weet waar je aan toe bent. Bovendien maak je zo een proactieve indruk.