Skip to footerSkip to content

Detacheren vs uitzenden

Wat verdient een assistent projectleider - header image

Als je op zoek bent naar een leuke nieuwe uitdaging, dan ben je vast je opties aan het overwegen. Sta je naast een vaste baan ook open voor detacheren of uitzenden? Dan wil je vast weten wat de verschillen zijn. Bij Maandag® leggen we uit wat je moet weten.

Wat is detacheren en wat is uitzenden?

Detacheren en uitzenden verschillen op drie verschillende manieren van elkaar:

    De duur van het contract

    Contractvorm

    Het type opdracht

Vast contract of werken als uitzendkracht

De contractvorm als gedetacheerde

Als gedetacheerde heb je een vast contract bij een detacheringsbureau. De gedetacheerde wordt uitbetaald en het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor het regelen van nieuwe opdrachten. Als de gedetacheerde geen nieuwe opdracht kan vinden, dan krijg je doorbetaald van het bureau. Ook hoef je geen administratief werk te verrichten.

Als je besluit om de samenwerking op te zeggen, dan is er sprake van een opzegtermijn. Deze geldt zowel voor jou als voor het detacheringsbureau waarvoor je werkt. Je hebt vrijwel dezelfde zekerheid als bij een vast dienstverband, met dezelfde contractuele verplichtingen. Daarnaast geniet je van veel aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als je via een detacheringsbureau zoals Maandag® aan de slag gaat, dan ga je niet voor een tijdelijk contract, maar voor een formele arbeidsrelatie met een vast contract.

De contractvorm als uitzendkracht

Als uitzendkracht heb je minder zekerheid. Je werkt meestal op basis van een uitzendovereenkomst. Dit betekent over het algemeen dat de uitzendovereenkomst eindigt als de opdracht eindigt. Dit is vastgelegd in het uitzendbeding. Via uitzendbureaus kom je vanzelfsprekend vaker in contact met bedrijven die tijdelijk personeel nodig hebben.

Je krijgt als uitzendkracht alleen de gewerkte uren uitbetaald. Wordt je ziek? Ook dan treedt het uitzendbeding in werking. Je krijgt niet doorbetaald door het uitzendbureau, maar ontvangt ziekengeld van het UWV.

Hoe langer je als uitzendkracht via hetzelfde uitzendbureau werkt, hoe meer rechten je krijgt. Maar bij een uitzendovereenkomst kun je op ieder moment opzeggen. Er is geen opzegtermijn.

Het type opdracht: specialistische werkzaamheden of algemene werkzaamheden

Voor algemene werkzaamheden zoals productiewerk is werk als een uitzendkracht goed geschikt. Als je tijdelijk behoefte hebt aan werk, of tussen banen in zit, dan kan werken als uitzendkracht een prima oplossing zijn. Je kunt dan snel aan de slag en ook weer snel stoppen als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt gevonden.

Voor langdurige samenwerkingen in vakgebieden waar specialistische kennis en ervaring belangrijke voorwaarden zijn, is een contract op basis van detachering een betere keuze. Zowel voor werkgevers als werknemers.

Het werk dat jij doet is gespecialiseerd werk. Dat kan niet door iedereen worden uitgevoerd. Opdrachtgevers willen dus graag zekerheid dat je geschikt bent om deze rol te vervullen. Daarnaast geeft het opdrachtgevers de zekerheid dat je beschikbaar bent voor de afgesproken termijn, zonder het risico op een plotselinge opzegging van de samenwerking.

Persoonlijke groei en ontwikkeling

Als je als uitzendkracht werkt voer je vaak relatief simpel werk uit dat vrijwel iedereen kan uitvoeren. Je vervult meestal de rol van een tijdelijke medewerker die helpende handen biedt wanneer dat nodig is. Dat is prima als tijdelijke baan, maar niet ideaal voor je persoonlijke ontwikkeling.

Detacheringsbureaus helpen je niet alleen aan mooie opdrachten bij verschillende opdrachtgevers, maar begeleiden je ook in je loopbaan. Bij Maandag® krijg je bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding en coaching. En via de Maandag® Academy heb je toegang tot veel leer- en ontwikkelmogelijkheden.

Waarom detacheren via Maandag®?

Wij zijn dé verbinder in werk waar mensen zin in hebben en zin in houden. Daarom helpen wij jou werk te vinden dat past bij je capaciteiten, ambities en voorkeuren. Wij zorgen ervoor dat je jouw talent optimaal inzet en ontwikkelt.

De mensen van Maandag® zijn ambitieuze mensen. Doorzetters en aanpakkers die verandering op zijn tijd wel leuk vinden. Wat je kennisniveau of ervaring ook is, bij ons vind je altijd die ene baan die bij je past. Benieuwd naar onze vacatures?

Veelgestelde vragen over detacheren vs uitzenden

Wat is het verschil tussen detacheren en uitzenden?

Detacheren biedt een vast contract bij een detacheringsbureau, waarbij je doorbetaald krijgt tussen opdrachten door. Je werkt vaak aan langdurige, specialistische projecten.

Uitzenden betekent werken op basis van een uitzendovereenkomst met minder zekerheid. Je krijgt alleen betaald voor gewerkte uren. De werkzaamheden zijn vaak algemener en tijdelijk.

Krijg ik als gedetacheerde doorbetaald als er geen werk is?

Ja, als gedetacheerde krijg je doorbetaald door het detacheringsbureau als er tijdelijk geen werk beschikbaar is. Dit geeft meer financiële zekerheid dan uitzenden.

Hebben uitzendkrachten recht op ziekengeld?

Als uitzendkracht heb je recht op ziekengeld van het UWV als je ziek wordt. Het uitzendbureau betaalt je niet door tijdens ziekte, maar je valt onder de regeling van het UWV.

Wat is het voordeel van detacheren voor specialistisch werk?

Detacheren is vooral voordelig voor werk dat specialistische kennis vereist omdat je als gedetacheerde een vaste relatie aangaat met het detacheringsbureau, wat meer zekerheid en vaak betere voorwaarden biedt dan uitzenden, inclusief persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.

Hoe ondersteunt Maandag® mijn persoonlijke ontwikkeling?

Maandag® biedt persoonlijke begeleiding, coaching, en toegang tot de Maandag® Academy voor leer- en ontwikkelmogelijkheden, gericht op het optimaal inzetten en ontwikkelen van je talent. Wil jij graag aan de volgende stap in jouw carrière beginnen? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures.

(bronnen: 1, 2, 3)