Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

7 tips voor meer overwicht

7-zaken-overwicht-web.jpg.aspx

Iedereen heeft er wel één: een collega met ‘natuurlijk overwicht’. Bewonderenswaardig en stiekem een beetje jaloersmakend. Gelukkig is het ook iets wat je kunt leren. Deze tips helpen je daarbij. 

Neem een krachtige houding aan 

Ook al ben je bloednerveus of sta je op het punt om een megablack-out te krijgen: neem een krachtige houding aan. Sta recht op, laat je armen losjes langs je lichaam hangen en maak oogcontact. Zo kom je niet alleen zekerder over; je vóelt je ook zekerder.    

Spreek alleen wanneer je de aandacht hebt 

Een afwezige teamleider of kletsende collega’s? Steek pas van wal wanneer je van iedereen de volledige aandacht hebt. Op deze manier dwing je anderen om jou serieus te nemen en voorkom je dat je in het luchtledige staat te praten.   

Adem vanuit je buik 

Met een stem die alle kanten op schiet of schril en hoog is, maak je een onzekere indruk. Gelukkig kun je dit met de juiste ademhaling voorkomen. Adem vanuit je buik – leg je hand op je buik en adem er ‘naartoe’ - en je krijgt een diepe, krachtige stem.   

Formuleer doelgericht 

Wanneer jij twijfelachtig overkomt, gaat een ander ook twijfelen aan jouw kundigheid. Door doelgericht te communiceren laat je zien dat je kennis van zaken hebt en weet waar je naartoe wilt met je verhaal.    

Maak jezelf niet kleiner of groter 

Of je nou om de tafel zit met de hoogste baas of met een stagiair: onthoud dat de ander niet meer of minder is dan jij. Van een bang muisje is niemand gecharmeerd, maar ook niet van een enorme blaaskaak. Ga uit van gelijkwaardigheid, dat werkt het best.   

Praat kalm en beheerst 

Heb je het idee dat de aandacht verslapt of dat je de grip verliest op de situatie? Onderdruk de neiging om harder en sneller te gaan praten en breng je volume en spreektempo juist omlaag. Zo moeten mensen zich inspannen om je te kunnen verstaan en concentreren ze zich beter.    

Stel je positief op 

Teamleden die luisteren, een manager die openstaat voor jouw ideeën… Wat je doel ook is: stel je positief op en benoem wat je wilt bereiken. Je zult zien dat je met een positieve houding veel meer gedaan krijgt.