10 sollicitatievalkuilen om nooit meer in te trappen

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je het waarmaken. Dat zet nogal wat druk op de ketel; met ongelukkige uitspraken of onhandig gedrag als gevolg. Met deze tien sollicitatievalkuilen in je achterhoofd kun jij jezelf van je beste kant laten zien.

1. Blanco het gesprek in gaan 
Natuurlijk is een sollicitatiegesprek mede bedoeld om de organisatie beter te leren kennen maar als je niet weet wat het bedrijf doet of wie je voor je hebt zitten, sla je de plank echt mis. 
 
2. Clichés gebruiken 
Wanneer je zegt dat perfectionisme je valkuil is en je deadlines als een uitdaging ziet, kom je niet echt verrassend uit de hoek. De kans is groot dat je potentiële werkgever zulke uitspraken met een flinke korrel zout neemt.  
 
3. Je sores op tafel leggen 
Persoonlijke informatie delen is goed, maar overdrijf niet. Niemand zit te wachten op een verhaal over je gluten- en lactose-intolerantie, je heftige relatiebreuk of die vervelende schimmelinfectie die maar niet overgaat.  
 
4. Vorige werkgevers ‘bashen’ 
Vooral wanneer je je op je gemak voelt, is het verleidelijk om uit de school te klappen over die ene vervelende baas. Pas hiermee op, want voordat je het weet word je gezien als een onbetrouwbare roddelaar. 
 
5. Ongeïnteresseerd overkomen 
Als jij vaker naar je telefoon kijkt dan naar je gesprekspartner of onderuit gezakt zit met je armen over elkaar, straal je desinteresse uit en dat maakt jou een heel onaantrekkelijke kandidaat. 
 
6. Leugens verkopen 
Op sommige zaken ben je misschien wat minder trots. Toch kun je beter geen leugens vertellen, want als die uitkomen ben je veel verder van huis. 
 
7. In de verdediging schieten 
Misschien worden er vragen op je afgevuurd die een gevoelige snaar raken of in jouw ogen ongepast zijn. De kunst is om in zo’n geval niet in de verdediging te schieten en het hoofd koel te houden. 
 
8. Openlijk flirten 
Je charmes in de strijd gooien mag best maar ken je grenzen. Wanneer jij openlijk aan het flirten bent met je gesprekspartner(s) maak je een zeer onprofessionele indruk.  
 
9. Te hoog van de toren blazen 
Dat je jezelf moet verkopen tijdens een sollicitatiegesprek staat vast, maar wat gepaste bescheidenheid kan geen kwaad. Op een blaaskaak zit niemand te wachten. 
 
10. Een uitgebluste indruk maken 
Misschien ben je al een tijd op zoek naar een andere baan en zit je er even helemaal doorheen of is je privésituatie uitermate stressvol. Hoe vervelend dat ook is; als jij niet bruist en straalt, kun je anderen ook niet enthousiasmeren. 
goed verhaal moet je zien volgens mij