Als werkgever in het publieke domein ontvangen wij veel vragen met betrekking tot het coronavirus. Uiteraard houden wij ons aan de maatregelen die getroffen zijn door het RIVM en het kabinet. Deze maatregelen hebben we voor je op een rij gezet. Ook vind je op deze pagina de meest gestelde vragen én ons antwoord.

FAQ

Ik heb klachten, wat nu? 

Heb je klachten als neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts (voor medewerkers in cruciale beroepen en vitale processen: én koorts)? Dan is het advies om thuis te blijven. En neem in dit geval contact op met Maandag® Werk en Gezondheid via gezondaandeslag@maandag.nl en vervolgens met je opdrachtgever. Neem ook direct contact op met jouw contactpersoon bij Maandag en bekijk samen hoe jij vanuit huis nog goed kan bijdragen aan je werkzaamheden.  

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt bovenstaand advies bij klachten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren (koorts 38 graden Celsius (en hoger) en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt. Neem in het geval van een mogelijke besmetting (bevestigd door de huisarts en/of GGD) ook contact op met Maandag® Werk en Gezondheid via gezondaandeslag@maandag.nl, Maandag® zal het protocol van de GGD volgen. Neem contact op met je opdrachtgever en ook direct met jouw contactpersoon bij Maandag®.

Iemand in mijn huishouden heeft klachten én koorts, wat nu?
Dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.

Ik mag volgens de richtlijnen van het RIVM gewoon naar mijn werk, maar mijn opdrachtgever hanteert een ander protocol. Wat moet ik doen?
Neem in dit geval contact op met je contactpersoon van Maandag®. Hij of zij zal je verder informeren over de te nemen stappen.   

Mijn opdrachtgever sluit op eigen initiatief, wat moet ik doen? 
Neem in dit geval contact op met je contactpersoon bij Maandag®. Hij of zij zal je verder informeren over de te nemen stappen.

Hoe lang moet ik uitzieken als ik thuis blijft met verhoging of verkoudheid?
Een dag nadat de klachten voorbij zijn, ben je niet meer besmettelijk.

Hoe weet ik of ik genezen ben van het coronavirus?
Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Vanaf dat moment kun je anderen ook niet meer besmetten.

Ik heb een afspraak bij de bedrijfsarts, gaat deze afspraak wel door?
In overleg met Human Capital Care, onze partner in arbodienstverlening is besloten dat alle spreekuren van de bedrijfsarts, vanaf heden telefonisch plaats zullen vinden. Deze maatregel zal tenminste tot en met 6 april  gehandhaafd worden.

Preventieve maatregelen

 • Schud geen handen 
 • Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen, vermijd sociale activiteiten en groepen mensen
 • Was regelmatig je handen: https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Zorg voor voldoende ventilatie
 • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan

Wil je nog meer weten?
Voor aanvullende informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM. Heb je vragen rondom het coronavirus en je werk? Stuur je vraag dan naar gezondaandeslag@maandag.nl.
 

Maatregelen cornavirus (bijgewerkt 23-03-2020)

Op maandag 23 maart zijn de maatregelen rondom het coronavirus aangescherpt. Een samenvatting van de maatregelen vind je hieronder. 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Voor ouderen en personen met verminderde weerstand: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: blijf pas thuis als je klachten hebt én koorts. Overleg zo nodig met de opdrachtgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Een volledig overzicht van alle maatregelen vind je hier.