Als werkgever in het publieke domein ontvangen wij veel vragen met betrekking tot het coronavirus. Uiteraard houden wij ons aan de maatregelen die getroffen zijn door het RIVM en het kabinet. Deze maatregelen hebben we voor je op een rij gezet. Ook vind je op deze pagina de meest gestelde vragen én ons antwoord.

FAQ

Ik heb klachten, wat nu? 

Heb je klachten als neusverkoudheid, keelpijn, benauwdheid, hoesten of koorts (voor medewerkers in cruciale beroepen en vitale processen: én koorts)? Dan is het advies om thuis te blijven. En neem in dit geval contact op met Maandag® Werk en Gezondheid via gezondaandeslag@maandag.nl en vervolgens met je opdrachtgever. Neem ook direct contact op met jouw contactpersoon bij Maandag en bekijk samen hoe jij vanuit huis nog goed kan bijdragen aan je werkzaamheden.  

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?
Voor iedereen geldt bovenstaand advies bij klachten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren (koorts 38 graden Celsius (en hoger) en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt. Neem in het geval van een mogelijke besmetting (bevestigd door de huisarts en/of GGD) ook contact op met Maandag® Werk en Gezondheid via gezondaandeslag@maandag.nl, Maandag® zal het protocol van de GGD volgen. Neem contact op met je opdrachtgever en ook direct met jouw contactpersoon bij Maandag®.

Iemand in mijn huishouden heeft verkoudheidsklachten met koorts en/of benauwdheid. Wat nu?
Dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuis blijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden. Meer hierover vind je hier.

Ik mag volgens de richtlijnen van het RIVM gewoon naar mijn werk, maar mijn opdrachtgever hanteert een ander protocol. Wat moet ik doen?
Neem in dit geval contact op met je contactpersoon van Maandag®. Hij of zij zal je verder informeren over de te nemen stappen.   

Hoe lang moet ik uitzieken als ik thuis blijft met verhoging of verkoudheid?
Een dag nadat de klachten voorbij zijn, ben je niet meer besmettelijk.

Hoe weet ik of ik genezen ben van het coronavirus?
Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Vanaf dat moment kun je anderen ook niet meer besmetten.

Ik heb een afspraak bij de bedrijfsarts, gaat deze afspraak wel door?
In overleg met Human Capital Care, onze partner in arbodienstverlening is besloten dat alle spreekuren van de bedrijfsarts, telefonisch of door middel van video-bellen plaats zullen vinden. Deze maatregel zal tenminste tot en met 1 juni gehandhaafd worden.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. Het RIVM geeft aan dat de infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Bij zwangerschap vanaf 28 weken (voor medewerkers in de extramurale zorg) is er aanvullend advies.

Kan ik me laten testen op corona?
Vanaf 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Bel 0800-1202 voor het maken van een afspraak. 

Wil je nog meer weten?
Voor aanvullende informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM. Voor zorgprofessionals gelden aanvullende maatregelen vanuit het RIVM. Heb je vragen rondom het coronavirus en je werk? Stuur je vraag dan naar gezondaandeslag@maandag.nl.
 

Maatregelen cornavirus 

Op woensdag 6 mei zijn de maatregelen rondom het coronavirus aangepast. Het kabinet heeft een stappenplan gedeeld waarin de versoepling van de maatregelen stap voor stap staan beschreven. Naleving van de belangrijkste preventieve maatregelen blijft van groot belang!

Preventieve maatregelen

  • Schud geen handen 
  • Houd altijd 1,5 meter afstand van anderen, vermijd sociale activiteiten en groepen mensen
  • Was regelmatig je handen: https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Zorg voor voldoende ventilatie
  • Raak zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan

Een volledig overzicht van alle maatregelen vind je hier.