Projectadviseur Cultuursector

Over de functie

Aanleiding

Onze cultuursector staat aan de vooravond van grote veranderingen. Door COVID-19 en de maatregelen van de virusbestrijding ondervindt zij grote gevolgen. De gemeente wil een scherp beeld hebben van deze gevolgen op de korte en middellange termijn, zodanig dat zij passende maatregelen kunnen nemen en het beleid hierop kunnen afstemmen. De gemeente zoekt een onderzoeker die kan helpen de inventarisatie te maken van de effecten op bedrijfsvoering, programmering en publieksbereik. Tevens adviseer je met betrekking tot de inzet van de rijkssteunmaatregelen op basis van de gemaakte inventarisatie en de nog te formuleren kaders door de rijksoverheid met betrekking tot deze middelen. Je bent goed op de hoogte van de culturele sector waarbij je kennis hebt van zowel de financiële aspecten als ook de artistiek inhoudelijke. Je hebt een onafhankelijke positie van waaruit je de gemeente kunt adviseren.

Dit ga je doen

De korte termijn gevolgen van de coronacrisis leiden tot grote financiële schade en grote werkonzekerheid, zowel bij culturele instellingen als bij zelfstandig gevestigde kunstenaars. Na de eerste klap zullen naar verwachting de schade-effecten goed zichtbaar worden op de middellange en langere termijn. Om de sector weerbaar te maken, is een transitie nodig. Om nauwkeurig te weten welke effecten én kansen zich voordoen, voer jij onderzoek uit naar de huidige situatie en de daarmee samenhangende verwachte veranderingen. Jij rapporteert aan de accounthouder en doet daarbij voorstellen voor ondersteuning en versterking van de sector.

Om het onderzoek hanteerbaar te maken, leggen wij de onderzoekfocus op:

1. Het versterken en toekomstbestendig maken

 • Wij willen inzicht krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op bedrijfsvoering, programmering en publieksbereik op korte en middellange termijn. Culturele instellingen en cultuurmakers maken op dit moment hoge kosten waar weinig of geen verdiensten tegenover staan. Instellingen waarvan de landelijke en provinciale subsidie is weggevallen, hebben weinig kansrijke alternatieve vormen van voortbestaan. Doel is om met dit inzicht beleid te ontwikkelen gericht op een toekomstbestendige culturele sector passend bij de omvang en ambities van de stad. 
 • In januari 2021 komt een nieuw rijkssteunpakket beschikbaar voor de lokale culturele infrastructuur. Op basis van de nog te formuleren kaders en de uitkomsten van de te maken inventarisatie zal onderzoeker de gemeente adviseren hoe deze middelen zo goed mogelijk ingezet kunnen worden.

2. De transitie van de culturele en creatieve sector

Om de sector weerbaar te maken, is een transitie van innovatie en hervorming nodig. Experiment is een geëigende methode om de sector te helpen te innoveren. Naast experiment is er behoefte aan flexibilisering. Instellingen en kunstenaars maken producties waarvan niet zeker of en in welke vorm zij worden gepresenteerd. Deze situatie kan gevolgen hebben voor de subsidieverlening en de prestatieafspraken. Voor niet-gesubsidieerde instellingen en kunstenaars zijn de mogelijkheden voor spontane programmering vergroot. De onderzoekfocus ligt hier op de effectiviteit van subsidieafspraken, kleinschaliger vormen van werken, van landelijk naar lokaal/regionaal, en de samenwerking tussen overheden.

Functie eisen

 • afgeronde academische opleiding, bijvoorbeeld op het terrein van de cultuurwetenschappen, econometrie, beleidsstudies of bestuurskunde.
 • minimaal 8 jaar werkervaring als (strategisch) onderzoeker, bij voorkeur binnen de cultuursector of overheid. Jouw ervaring blijkt uit publicaties en de beheersing van methoden die gangbaar zijn bij onderzoek naar de culturele sector en bijbehorend beleid.
 • hebt een sterke affiniteit met de cultuursector en je wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de versterking van kunst en cultuur in de gemeente. Je doet dit vanuit een onafhankelijke positie.
 • hebt een passie voor beleidstechnische vraagstukken en strategische adviezen.
 • hebt gevoel voor politieke en bestuurlijke dynamiek in een gereguleerde marktomgeving.
 • bent beschikbaar in de periode half november 2020 - februari 2021.
 • bent werkzaam als freelance/zelfstandig ondernemer.

Solliciteren

Herken jij jezelf in dit profiel? En lijkt werken bij Maandag® je een mooie stap? Solliciteer dan meteen. Wie weet ziet jouw maandag er binnenkort dan net zo tof uit als die van ons.

Is dit jouw toekomstige baan?

Solliciteren
Romy Wennekes

Romy Wennekes

Recruiter

Het sollicitatieproces

undefined

Solliciteer

Binnen vijf dagen ontvang je een reactie op je sollicitatie.

undefined

Telefonische kennismaking

Zijn er mogelijkheden? Dan leren we je graag beter kennen.

undefined

Eerste gesprek

We nodigen je uit op een van onze vestigingen om verder kennis te maken.

undefined

Tweede gesprek

In een verdiepend gesprek bespreken we vakinhoudelijke zaken en eventuele vragen die jij nog hebt.

undefined

Contractvoorstel

Is er van beide kanten een klik, dan doen we je graag een voorstel.

In dienst

Blij met ons aanbod? Dan zijn we een match. Na het tekenen van je contract is het officieel rond. Gefeliciteerd!

#DeVoordelen

Waarom werken bij maandag®?

 • Afwisseling Elke opdracht is anders.
 • Groei Omdat we ontwikkeling belangrijk vinden hebben we een eigen Maandag® Academy. Hier kan je (vakinhoudelijke) trainingen volgen zodat jij blijft groeien.
 • Onbeperkt online leren Via onze Maandag® academy heb je onbeperkt toegang tot diverse trainingen en cursussen.
 • Persoonlijke begeleiding en coaching Samen met jou kijken we naar je ambities en begeleiden je naar een volgende stap in je carrière.
 • Zekerheid van een contract Je komt bij ons in dienst en gaat aan de slag bij diverse opdrachtgevers.
#EvenVoorstellen

Jouw MAANDAG! collega's

Anne  
Anne
Jurist
Rachid  
Rachid
Basisarts
Sebastiaan  
Sebastiaan
Projectleider AVG
Soraya  
Soraya
Leerkracht basisonderwijs