Skip to footerSkip to content

motivatiebrief schrijvenaanhef, opbouw en meer tips

  • Wat is een motivatiebrief?
  • De opbouw van een motivatiebrief
  • Tips voor een pakkende openingszin en sterke afsluiting

Een goede motivatiebrief schrijven

Jouw nieuwe baan begint met het schrijven van een goede motivatiebrief. Het is je kans om de werkgever te overtuigen dat jij dé persoon bent voor de baan. Om eruit te springen tussen alle motivatiebrieven van andere kandidaten, en uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. No pressure, toch?

We snappen helemaal dat het schrijven van deze brief best voor wat stress kan zorgen. Veel mensen stellen het schrijven van de motivatiebrief dan ook uit. Toch is het helemaal niet zo’n grote opgave. Je kunt een motivatiebrief namelijk opdelen in een standaard opbouw, wat het schrijven makkelijk maakt. En loop je vast bij het schrijven van een goede openingszin of afsluiter? Ook daar hebben we een paar handige tips voor.

Wat is een motivatiebrief?

Voordat we meer vertellen over de juiste aanhef of opbouw, eerst de basis: wat is een motivatiebrief precies? In de motivatiebrief vertel je over jezelf en waarom jij een goede match bent met de functie en het bedrijf. In het kort: je motivatie voor de sollicitatie. Hierin verschilt de motivatiebrief van de sollicitatiebrief. De sollicitatiebrief dient namelijk vooral om je cv toe te lichten. Hoewel je je motivatie wel benoemt in de sollicitatiebrief, speelt deze veel kleinere rol dan in de motivatiebrief.

motivatiebrief schrijven

Opbouw van je motivatiebrief

Zet jouw naam linksboven in het document, gevolgd door je adres en contactgegevens.

Noteer eerst de naam van het bedrijf, gevolgd door het adres.

Schrijf eerst de locatie waar je je bevindt (de naam van jouw stad of dorp), gevolgd door de datum.

Noteer ‘Onderwerp:’ gevolgd door bijvoorbeeld ‘motivatie voor de functie van [functietitel]’.

Bij het schrijven van de aanhef van jouw motivatiebrief zit je bijna altijd goed met ‘Beste [voornaam en achternaam]’. Dit tenzij je bij een advocatenkantoor, bank of een vergelijkbare instantie solliciteert. In zo’n geval kun je beter voor ‘Geachte heer/mevrouw [achternaam]’ kiezen.

Hoe begin je een motivatiebrief? Hier lopen veel mensen tegenaan. Je wil natuurlijk een pakkende openingszin schrijven die meteen de aandacht trekt. Onze tips als je geen inspiratie hebt:

    Skip de openingszin en schrijf eerst de rest. Goede kans dat je daarna makkelijker een goede openingszin verzint.

    Denk niet teveel na, maar schrijf gewoon wat bij je opkomt. Houd het niet bij 1 zin, maar schrijf er gewoon 5 of 10. Maakt niet uit als ze niet perfect zijn. Leg de motivatiebrief daarna weg en kijk er later opnieuw naar met een frisse blik.

    Originaliteit wordt gewaardeerd, maar is geen voorwaarde. Als je er niet uitkomt, wees dan gewoon recht door zee.

Gebruik de inleiding om te laten zien wie je bent en leg de connectie met de functie waar je naar solliciteert. Onze tips voor het schrijven van een goede inleiding voor een sollicitatiebrief:

    Zoek naar een persoonlijke invalshoek

    Houd het kort en krachtig: niet meer dan 3 of 4 zinnen

    Onthoud: het is geen originaliteitswedstrijd. Het belangrijkste is dat jouw introductie duidelijk en efficiënt is. Als je dit origineel kunt verwoorden, raden we dat zeker aan. Maar wring jezelf niet in allerlei bochten om origineel te zijn, als dit ten koste gaat van duidelijkheid. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een super originele inleiding hebt geschreven, waarvan niemand snapt wat je precies wilt zeggen.

Wat maakt jou dé persoon voor de functie? In het middenstuk van de motivatie vertel je de werkgever over:

    Jouw interesse in de functie en het bedrijf. Wat spreekt je hierin aan?

    Jouw studie en/of eerdere werkervaring, en hoe dit aansluit bij de functie.

    Heb je bij een eerdere baan bepaalde resultaten behaald, die ook nuttig zouden zijn in deze functie? Benoemd dit vooral. Het is extra goed als je deze resultaten concreet kunt maken, bijvoorbeeld aan de hand van percentages.

    Heb je op dit moment een baan die je achter zou laten voor de functie? Dan kun je eventueel benoemen waarom je hiervoor kiest. Bijvoorbeeld omdat je toe bent aan meer uitdaging. Zorg er wel voor dat je altijd een positieve toon aanhoudt. Ook al ben je ontevreden over je huidige werk of werkgever, kun je dit beter niet zo verwoorden.

Neem de tijd om na te denken over een goede afsluiting. Net zoals een goede openingszin meteen de aandacht trekt, zorgt een sterke afsluiter ervoor dat de werkgever je onthoudt. Verwerk de volgende elementen in je afsluitende alinea:

    Benadruk je enthousiasme voor de functie en/of de organisatie.

    Vermijd zinnen als ‘Ik hoop snel iets van je/u te horen.’ Ga voor een zelfverzekerde afsluiter, zoals: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zal zijn voor de organisatie, wat ik graag toelicht in een kennismakingsgesprek.’

Sluit je motivatiebrief professioneel af met een van de volgende groeten:

    ‘Groet’ of ‘Met vriendelijke groet’: Twee zakelijke groeten die niet heel formeel zijn. Deze zijn voor de meeste bedrijven en organisaties gepast.

    ‘Hoogachtend’: Een formele groet, waar je voor kunt kiezen bij bedrijven of organisaties met een formele cultuur.

Verwijs onder je naam naar je cv in de bijlage. Dit wordt soms uitgebreid gedaan, maar je kunt het beste kiezen voor een kort en bondig: ‘Bijlage: cv’.

Vind jouw droombaan

Of je nu een ervaren sollicitant bent of voor het eerst een motivatiebrief schrijft, met deze tips zal jouw brief eruit springen tussen de stapel. Ga aan de slag en verover die droombaan!

Op zoek naar dé baan voor jou? Met een Maandag® account vind je vacatures die echt bij je passen.