23 sep. 2021
Waterstof: van concept naar uitvoering
Het afgelopen jaar zijn er veel rapporten gepubliceerd over de grote voordelen die waterstof zou kunnen hebben voor de energietransitie in Nederland. Maar waterstof is toch gevaarlijk en wordt gemaakt van aardgas, dus waarom zouden we dat moeten willen? Tijd om eens nader kennis te maken met deze bijzondere energiedrager en hoe die past in ons beleidsmatige en juridisch kader en wat we in de praktijk met die nieuwe toepassingen kunnen.
Voor wie
De cursus is bestemd voor beleidsmedewerkers duurzaamheid en energietransitie, projectleiders en juristen die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, (milieu)adviseurs bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincies.
Resultaten
Aan het eind van de cursus weet je wat de gevolgen zijn van de schaalsprong die waterstof zal gaan maken, welke praktische toepassingen er mogelijk zijn, hoe de beleidsvorming rondom waterstof verloopt en hoe het juridische kader zich zal gaan ontwikkelen. Ook heb je de vraagstukken en dilemma’s rondom waterstof actief verkend aan de hand van een of meerdere cases.
Inhoud van de training
Deze cursus geeft inzicht in de kenmerkende eigenschappen van waterstof en waarom deze zo interessant zijn voor onze energietransitie. We staan stil bij de manieren waarop waterstof nu en in de toekomst wordt gemaakt en wat de gevolgen zijn van de verwachte schaalvergroting in het gebruik van waterstof. Aan de orde komen:
Gevolgen van opschaling van CO2-vrije productiecapaciteit en import
Gebruik als grondstof in de industrie en in de mobiliteitssector
Gebruik als balanceringsmedium in de energiesector
Gebruik als warmtebron in de gebouwde omgeving
De plek van waterstof in het nationale en Europese overheidsbeleid voor hernieuwbare energie
Hoe steekt het juridische kader voor waterstof in elkaar?
Welke praktijkvoorbeelden zijn er al?