Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg

Virtueel

Virtueel

08 april 2021
09:30 - 16:30

Training

Overheid
Zorg

 

In de Jeugdzorg word je als professional regelmatig geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, ofwel agressie. In welke mate agressie als ontregelend wordt ervaren hangt af van kwaliteiten, valkuilen en persoonlijke grenzen. De overheid hanteert voor iedereen die werkzaam is binnen de “Veilige Publieke Taak”, dus ook de jeugdzorgprofessionals, een zerotolerance grens.
 
Dit betekent dat je gelegitimeerd bent om cliënten aan te spreken op ontoelaatbaar of grensoverschrijdend gedrag. Het doel hiervan is dat grensoverschrijding niet verder oploopt en er een constructieve samenwerking tussen jou en de cliënt mogelijk blijft.
 
Het hanteren van deze grens blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Zeker omdat je als hulpverlener vaak een grote mate van begrip en empathie kunt opbrengen voor de kwetsbare mensen met wie zij werken. En als het gedrag van de cliënt dan echt een grens overgaat, blijkt het de-escaleren hiervan ook nog eens een hele uitdaging.
 


Programma

  • Begrip agressie
  • Jouw kwaliteiten, valkuilen en triggers in het omgaan met agressie
  • Jouw persoonlijke en professionele grenzen
  • Vormen van grensoverschrijdend gedrag
  • De-escalerende gespreksinterventies toepassen bij de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag

Workshop

Deze training is met 7 punten geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister SKJ.

Resultaten

  • Je bent je bewust van jouw persoonlijke en professionele grenzen ten aanzien van grensoverschrijdend gedrag;
  • Je kent de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en weet welke drijfveren er achter deze vormen zitten en welke functies ze hebben.
  • Je weet welke de-escalerende gespreksinterventies bij de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag passend zijn.
  • Je bent je bewust van en reflecteert op jouw eigen kwaliteiten, valkuilen en ‘triggers’ in het omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
  • Je kan de de-escalerende gespreksinterventies a.d.h.v. (eigen) casuïstiek toepassen in een oefening met de trainingsacteur.
College

Aanmelden training

Wij staan voor je klaar

Wil jij graag een specifieke training volgen, maar zit deze niet in het aanbod? Neem gerust contact op en wij bespreken met jou de mogelijkheden.

contact
Maak een keuze.
Vul jouw voornaam in.
Vul jouw achternaam in.
Vul een geldig e-mailadres in.
Vul een geldig telefoonnummer in.
Vul jouw straatnaam in.
Vul jouw huisnummer in.
Vul een geldige postcode in.
Vul jouw woonplaats in.
Maak een keuze.
Ga akkoord met het privacystatement.
Deelname aan Club Maandag® is kosteloos en geheel vrijblijvend. Na inschrijving houden we je op de hoogte van de activiteiten van Club Maandag®. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met je vakgebied. Je kunt uitnodigingen ontvangen voor meet-ups, workshops, borrels of deelname aan webinars. Graag informeren we je op de manier die het beste bij je past.