Zo zorg je voor meer verantwoordelijkheid in je werk

Zo zorg je voor meer verantwoordelijkheid in je werk
Ken je dat gevoel, dat je van alles kunt, veel meer in je mars hebt, maar er op je werk onvoldoende oog voor is. Zonde. Je moet aan de bak als je meer verantwoordelijkheden wilt. Talent wordt helaas zelden vanzelf ontdekt. Zo krijg je voldoening en eer van je werk.

 

Zeg niet waar je tegen aanhikt, maar wat je wilt

Als je het gevoel hebt dat je onder je niveau werkt, bestaat de kans dat er taken zijn die je moet doen, maar niet passen bij jouw baan en niveau. Maak dat op een positieve manier bespreekbaar met je baas. Zeg welke projecten je graag wilt oppakken, in plaats van de werkzaamheden noemen waar je geen zin hebt.

Wat was er afgesproken?

Pak je functieomschrijving erbij. Als je met taken bezig bent die daar niet opstaan, mag je dat op een positieve manier aankaarten. Doe dat door aan te geven, dat je het jammer vindt dat je onderdelen uit je functieomschrijving niet uitvoert, terwijl dat wel de bedoeling is.  

Neem zelfinitiatief

Als je leidinggevende laat blijken, dat hij of zij het nog niet ziet zitten om andere taken aan je toe te vertrouwen, schroom dan niet om zelfinitiatief te tonen. Kijk hoe je opdrachten naar je toe kunt halen door ze bijvoorbeeld in je vrije tijd op te pakken. Je moet laten zien dat je een project zelfstandig weet af te ronden.

Laat je niet ondersneeuwen

Je mag er zijn. Als mensen op je werk dat maar niet willen inzien, is het tijd om uit te kijken naar een andere baan, waar je wel tot je recht komt.