Zo zorg je voor een super positieve sfeer op je werk

Zo zorg je voor een super positieve sfeer op je werk
Lig je nog wel eens dubbel met je collega’s, rollen de tranen over je wangen omdat je in een situatie terecht komt, die te grappig is voor woorden? Plezier op je werk is niet alleen leuk, maar geeft je team vleugels. Met je collega’s kun je echter zo druk zijn, dat het erbij inschiet om regelmatig lol met elkaar te hebben. Deze tips zorgen voor een super positieve sfeer.
Het begint bij jou

Sfeer begint bij jezelf, dus ook de manier waarop je met de dagelijkse dingen omgaat. Negatief of positief. Stel, er zit iets tegen, je computer is bijvoorbeeld bizar traag, dan kun je je irritaties uitspreken of denken, ‘mooi, ik ga een heerlijk kopje koffie halen.’

Lach zelf wat vaker.

Dat werkt niet alleen voor jou, maar het heeft ook een aanstekelijk effect op anderen.

Wanneer je je collega’s in de ochtend met een lach begroet, zul je zien dat mensen het gaan overnemen.

Vier successen

Richt je vooral op zaken die goed zijn gegaan. Bedenk met elkaar een aantal doelen en probeer ze te vieren als ze zijn behaald. Vaak zijn de doelstellingen niet zo lastig te verzinnen, maar vinden mensen het moeilijk om te bedenken hoe ze iets kunnen vieren.

Doe het samen

Heeft je collega het superdruk? Of ziet iemand door de bomen het bos niet meer? Vraag of je kunt helpen. Zelfs wanneer jouw hulp niet nodig is, kan het gewaardeerd worden dat je bereid bent om bij te springen. Durf zelf ook om hulp te vragen.

Lunch met elkaar

Eten veel van je collega’s hun boterham achter het bureau? Kijk of je kunt afspreken om samen te gaan lunchen. Neem de tijd en ruimte om elkaar op een lossere manier te leren kennen.

Zeg vaker: Goed gedaan 

Iedereen vindt het leuk om een complimentje te ontvangen. Wanneer je collega het goed doet, geef dan een compliment. Niks klink zo lekker als: dat heb je goed gedaan.

Spreek elkaar ook buiten werktijd

Je hoeft echt niet op elkaars schoot te zitten, maar samen dingen doen buiten het werk om, werkt goed. Van bowlen tot uit eten. Je bent dan in een andere setting en kunt makkelijker ontspannen.

Trakteer spontaan op iets lekkers

Door onverwachts iets mee te nemen, tover je altijd een glimlach op iemands gezicht.