Zo zet je de eerste stap naar jouw droombaan

Zo zet je de eerste stap naar jouw droombaan

Hoe weet je wat jouw droombaan is? Een job die echt bij je past en energie geeft in plaats dat het weglekt. Met deze 5 tips zet je de eerste stap in de goede richting.

 

1. Talent en iets goed kunnen, wil niet zeggen dat je er blij van wordt
Daarom is het belangrijk om het verschil te leren kennen tussen de dingen waar je energie van krijgt en wat je goed kunt. Jouw talenten kun je ontwikkelen en liggen vaak in lijn met je opleiding. Je bent goed geworden in een vak, omdat je er veel mee bezig bent en jouw omgeving dat bevestigt. Maar krijg je er een kick van? Vind je het leuk? Kom je met meer energie thuis van je werk? Ergens goed in zijn, wil nog niet zeggen dat je er ook blij van wordt. Breng voor jezelf in kaart waar je pure energie van krijgt.

2. Denk weer even als een kind
Wat deed je in je kindertijd, waar je nu nog een glimlach van krijgt? Stel dat dit huttenbouwen was? Of gamen, of springtouwen. Dan zoek je vervolgens uit welke elementen daaruit jouw enthousiasme aanwakkeren. Was dat het uitdenken van de constructie bij het huttenbouwen? Het buiten zijn? Of de graphics en de spanning bij het gamen? Probeer dan die elementen te vertalen naar je werk. 

3. Schrijf je ideale werkdag uit zonder belemmeringen (helemaal zoals jij voelt en denkt)
Dit punt pak je letterlijk op. Dus  in de tegenwoordige tijd, vanuit je hart, zonder grenzen, exact op wat je het liefst zou willen meemaken. Dat doe je vanuit de Ik-vorm: ‘Ik word wakker, ik hoor dit, doe zus, voel zo… Ik ga naar mijn werk. Dat is een…’ Pas wanneer alles op papier staat, kijk je wat er staat. Ook nu haal je die elementen eruit die voor jou belangrijk zijn. Waar werk je? Hoe groot is het? Wat doe je? 

4. Neem je eigen energiestand op
Weet jij waar een energieke dag voor jou uit bestaat? Waar zit dat dan in? Heb je een presentatie gegeven, naar een collega geluisterd en geholpen, een brainstorm gehad, zat je achter een beeldscherm te tikken of was je buiten? Houd een weeklang een dagboek bij en stel dagelijks de volgende vragen: wat voor een cijfer geef ik deze dag? Hoe was mijn energieniveau aan het begin en aan het einde van de dag? Wat was leuk en wat minder geslaagd?

5. Afstand nemen brengt je dichterbij de oplossing
Mensen zijn gewoontedieren. Voor je het weet doe je de dingen zoals je altijd deed omdat het nu eenmaal zo gaat. Als je dat durft te onderbreken, door bijvoorbeeld een heel andere omgeving op te zoeken en daar gedurende een paar dagen iets heel anders te gaan doen. Door letterlijk afstand te nemen van wat je kent en weet, kan het zomaar zijn dat je passies op een natuurlijke manier naar boven komen.