Zo wordt kiezen een koud kunstje

Zo wordt kiezen een koud kunstje
De overstap maken van kapper naar docent, een sabbatical nemen om tot nieuwe inzichten te komen of een webwinkel starten naast je baan in loondienst. Tegenwoordig kan het allemaal. Heel luxe natuurlijk al die mogelijkheden maar het brengt ook de nodige stress met zich mee. Want hoe maak je de juiste keuzes?
Beperk de mogelijkheden
Hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe lastiger het is om te kiezen. Door op een rijtje te zetten wat je absoluut niet wilt, beperk je de opties. Zie jij het bijvoorbeeld niet zitten om langer dan uur naar je werk te reizen? Dan valt dat te gekke bedrijf aan de andere kant van het land automatisch af.
 
Zie het in perspectief
Is die ene beslissing écht bepalend voor de rest van je leven? Vaak is het antwoord ‘nee’. Als je vandaag een aanbod accepteert, kun je er gerust over een maand op terugkomen en een andere weg inslaan. Maak het dus niet te groot en ga voor de optie waar je op dit moment blij van wordt.
 
Zet de gevolgen uiteen
Elke keuze heeft bepaalde gevolgen. Zo kan een carrièreswitch betekenen dat je moet inleveren op salaris en zorgt een promotie er vaak voor dat je meer uren moet werken. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de consequenties kom je minder snel voor (vervelende) verrassingen te staan.
 
Stel een deadline
Eindeloos wikken en wegen vindt niemand leuk. Integendeel; het kan zelfs verlammend werken. Stel daarom een deadline en houd je eraan. Heb je eenmaal een beslissing genomen? Sta er dan voor de volle honderd procent achter en laat de andere mogelijkheden los. Je zult zien dat er een last van je schouders valt.
 
Wees niet bang
Elke optie heeft voor- en nadelen. Bovendien veranderen je behoeftes continue: iets waar je nu veel waarde aan hecht vind je over een paar jaar misschien helemaal niet meer zo belangrijk. Kortom: de perfecte keuze bestaat niet. Wees dus niet bang om te kiezen.
 
Vraag advies
Zijn de lijstjes met voors en tegens niet meer op één hand te tellen? Dan kan het helpen om advies te vragen aan mensen die dicht bij je staan. Zij kennen jou als geen ander en weten waar je gelukkig van wordt. Bovendien kunnen ze met een frisse blik naar de mogelijkheden kijken.