Informeer goed
In de wandelgangen kunnen de wildste verhalen de ronde doen als de communicatie onduidelijk is. Neem de tijd om het traject uitvoerig te bespreken: waarom is het nodig, binnen welk tijdsbestek gaat het gebeuren en wat betekent het concreet voor iedereen?
Laat meedenken
Niets vervelender dan iets opgelegd krijgen van ‘bovenaf’. Betrek medewerkers van het begin af aan bij de veranderingen en laat ze meedenken over de invulling en uitvoering. Op deze manier worden ze actieve deelnemers in plaats van ‘lijdzame toeschouwers’.
Neem de goede dingen mee
Dat werkprocessen, werkzaamheden of teams anders ingericht gaan worden, betekent niet dat álles anders moet. Integendeel! Breng de huidige succesfactoren in kaart en kijk hoe die meegenomen kunnen worden naar de nieuwe situatie.
Benut kwaliteiten
Zorg dat elk teamlid een taak of verantwoordelijkheid krijgt toegewezen, die past bij zijn of haar kwaliteiten. Wanneer talenten worden benut, zorgt dat voor meer voldoening en plezier op de werkvloer en zal er minder weerstand zijn.
Temper je enthousiasme
Als je overloopt van enthousiasme, kan het je misschien allemaal niet snel genoeg gaan. Toch is het verstandig om rustig aan te doen, zodat werknemers aan de nieuwe plannen kunnen wennen. Dat voorkomt een hoop onrust en onbegrip.
Stel vragen
Merk je dat sommige medewerkers moeite hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situatie? Vraag ze dan waar ze tegenaan lopen en kijk wat jij kunt doen om ze te helpen. Zo weten ze dat ze gezien worden en krijgen ze de ondersteuning die ze nodig hebben.
Schep vertrouwen
Elke stap die gemaakt wordt, is er één om te vieren. Door stil te staan bij de (kleine) successen die geboekt worden tijdens een verandertraject, schep je vertrouwen en zorg je voor verbinding op de afdeling. Belangrijke factoren om een verandering succesvol door te voeren!