Zo weet je of je een sollicitatiegesprek ‘genaild’ hebt

Na een sollicitatiegesprek breekt het grote wachten aan. Met een beetje mazzel krijg je de volgende dag al een terugkoppeling, maar er kan ook zomaar een week overheen gaan. Zelf alvast je kansen inschatten? Deze signalen duiden erop dat je het goed hebt gedaan.

Het gesprek verliep soepel
Wanneer je het gevoel hebt dat je aan een vragenvuur bent onderworpen en zelf niets hebt kunnen inbrengen, is dat meestal geen goed teken. Is er gelachen? Ben je te weten gekomen dat je potentiële manager twee katten en een hond heeft? Dan is dat een positief signaal.
 
Er is gevraagd naar referenties
Een bedrijf neemt alleen de moeite om jouw vorige werkgevers te benaderen als je gezien wordt als geschikte kandidaat. Als er aan het eind van het gesprek gevraagd is naar referenties heb je waarschijnlijk een goede indruk gemaakt.
 
Je hebt een rondleiding gekregen
Heb je een rondleiding gekregen over de afdeling? Ben je voorgesteld aan je potentiële collega’s? Dan lijkt het erop dat je in de smaak bent gevallen. Een werkgever zal dat niet snel doen als hij niet enthousiast is.
 
De voordelen zijn benadrukt
Zijn de legendarische bedrijfsuitjes, riante winstuitkeringen en flexibele werktijden nadrukkelijk genoemd? Mooi zo. Hoe meer een werkgever de baan probeert te verkopen, hoe enthousiaster hij is.
 
Het bedrijf heeft de tijd genomen
Natuurlijk hoeft een sollicitatiegesprek geen uren te duren, maar wanneer je binnen tien minuten weer op straat staat, was er waarschijnlijk geen match. Duurde het gesprek langer dan vooraf besproken? Vaak is dat een heel goed teken!
 
Je gesprekspartner was geïnteresseerd
Het spreekt misschien voor zich, maar wanneer je gesprekspartner meerdere keren moest gapen en op zijn horloge keek, is de kans groot dat je niet op een tweede gesprek mag komen. Diepgaande vragen, veel oogcontact en bij naam genoemd worden, zijn juist wel goede signalen.
 
De vervolgstappen zijn genoemd
Over het algemeen bestaat een sollicitatieprocedure uit meerdere rondes. Een werkgever zal alleen informatie geven over de vervolgstappen of beginnen over de startdatum wanneer er oprechte interesse is.
 
goed verhaal in het nieuws volgens mij vertel ...