Zo verandert LinkedIn de manier waarop wij naar onze banen kijken en zoeken

LinkedIn 15 jaar!
LinkedIn zou in de astrologie een stier zijn; op 5 mei 2003 geboren in Mountain View Californië. De online jarige job heeft wereldwijd 500 miljoen volgers. In Nederland en België zijn dat er respectievelijk 6 en 2 miljoen. Wie op zoek is naar een nieuwe baan, of er één vacant heeft, lijkt bijna niet om het sociale netwerk heen te kunnen. Maar wat heeft LinkedIn werkelijk veranderd aan de manier waarop we naar een baan zoeken?

 

1. LinkedIn heeft de traditionele arbeidsmarktcommunicatie op z’n kop gezet.

2. 90 procent van de werkgevers en recruiters in Nederland gebruikt LinkedIn om kandidaten te screenen. 

3. Solliciteer je? Dan gaat een toekomstige werkgever als eerste op zoek naar je LinkedIn-profiel.

4. Daardoor ben je met je LinkedIn-profielpagina je eigen digitale uitzendbureau geworden, waarmee je jezelf in de etalage zet als je op zoek gaat naar een leuke baan of als het jarige online platform zelf probeert vacante banen bij jouw profielpagina te matchen.

5. De traditionele sollicitatiebrief en het CV zijn niet meer genoeg. Wil je aantrekkelijk blijven voor recruiters/werkgevers moet je voortdurend zorgen voor een up to date profielpagina. 

6. Met een LinkedIn-profielpagina hoef je het niet alleen meer te hebben van je sociale skills.  Vanachter je telefoon, lap – of desktop nodig je veel makkelijker iemand uit om te linken, dan in de fysieke wereld.

7. Je hebt een online secretaresse die je op de hoogte houdt van alle jubilea en verjaardagen in je netwerk. Als je wilt, ben je super attent. 

8. Waarom zou je nog een krantenadvertentie lezen of door een kaartenbak bij een arbeidsbureau struinen? Met LinkedIn heb je je potentiële nieuwe baan in jouw hand of broekzak.

9. Als je een gave baan ziet, kun je ook meteen bekijken welke links je hebt bij de organisatie waar je wilt werken.  

10. Je hebt altijd je referenties bij je van mensen die jouw vaardigheden onderschrijven op je profielpagina. En als iemand anders vindt dat je goed bent, hoef je daar nauwelijks meer iets aan toe te voegen.

11. Het is het alternatief voor het vakblad. Als je wilt kun je jezelf verliezen in alle gedeelde inspiratie over je vakgebied. Meestal worden die berichten voorzien van kundig en interessant commentaar. 

12. Je hebt er een datingcoach bij. Verrassend vaak word je door LinkedIn gewezen op mensen die jouw netwerk kunnen verrijken, waardoor je het speelveld voor jouw droombaan vergroot.

13. Op basis van je profiel en carrière-interesses worden banen aangeboden, je hoeft daar niet meer naar te zoeken.

14. Door mensen uit andere branches toe te voegen, verruim je je blikveld omdat je feed hierdoor verandert. Wie weet kom je zo een andere leuke baan tegen.