Zo tover je je huis om in een peak performance hub!

Zo tover je je huis om in een peak performance hub!
Wanneer je een strak schema hebt, is er volgens het CBS geen betere plek om te werken dan thuis. Je productiviteit gaat omhoog en de werktevredenheid stijgt, omdat je eerder begint, kortere pauzes houdt, doorwerkt tot het einde van de dag, in een stille omgeving zit en daardoor minder snel bent afgeleid. Toch heeft niet iedereen vertrouwen in thuiswerken. Er is vast een collega die zich hardop afvraagt of je wel echt wat doet als je thuis werkt. Hoe zorg je er nou voor dat je je collega geruststelt en zelfs nóg meer uit je thuiswerkdag haalt?
 
1. Werk met een schema

Op kantoor doe je je werk binnen bepaalde tijden. Hanteer datzelfde principe als je thuiswerkt. Dat betekent op tijd beginnen én stoppen. Met andere woorden: wacht met uitslapen tot het weekend en zorg ervoor dat je niet systematisch tot ’s avonds laat bezig bent. Probeer ook een vast moment te vinden om te lunchen. Eten achter je computer? Geen goed idee. 

2. Werk is werk, privé, privé

Als je voor jezelf hebt bepaald welke uren je thuis werkt, dan besteed je deze er ook echt aan. Dus niet even stofzuigen, een boodschap doen of op je telefoon kijken…En heb je jonge kinderen? Breng ze naar een gastouder of de kinderopvang. Maak ook goede afspraken met vrienden zodat ze niet voor de deur staan, omdat je toch thuis bent. 

3. Maak een prettige werkplek

Je thuiswerkplek is praktisch ingericht met alle bureauspullen binnen handbereik. Tip: clean desk policy! Zorg ervoor dat je plek opgeruimd is. Het hoeft geen spartaans hok te zijn, je kunt het best comfortabel maken. Ga niet met je laptop op de bank zitten, maar zoek een goede bureaustoel waar je geen rugpijn van krijgt.

4. Zorg dat je goed bereikbaar bent

Het is belangrijk dat collega’s je kunnen bereiken. Check daarom je mail, organiseer dat je telefonisch bereikbaar bent en waar mogelijk kunt Skypen. Goed bereikbaar zijn betekent, dat er zo min mogelijk afstand ontstaat tussen jou en je collega’s. Je laat zien dat je, ondanks het feit dat je thuiswerkt, betrokken bent.

5. Vergeet het wit van Jan des Bouvrie en gebruik kleurenpsychologie

Kleuren zijn van invloed op je productiviteit. Ervaar je regelmatig een grote werkdruk of zelfs stress? Geef dan de muren van je thuiswerkomgeving een kalmerende blauwe kleur. Ben je prestatiegericht? Dan is een subtiele roodtint ideaal om je concentratie te verhogen en een goede focus te hebben. Als je creatief werk verricht is groen de beste optie. Deze kleur stimuleert vindingrijke prestaties en helpt ideeën op gang te brengen.

Extra voordelen van thuiswerken

Geen files, minder reistijd en een besparing van je reiskosten. Bovendien ben je, aangezien je collega’s niet direct in de buurt zijn, eerder genoodzaakt om het probleem of vraagstuk zelf op te lossen. Dit is goed voor de vorming van je eigen creativiteit, ontwikkeling, zelfstandigheid en zelfvertrouwen.