Zo tank je tonnen energie na een drukke werkdag

Zo tank je tonnen energie na een drukke werkdag
Wie na een extreem drukke werkdag wil ontspannen, kan beter iets anders doen dan neerploffen op de bank en urenlang wegzinken in Netflix. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt namelijk dat je daar geen energie van krijgt. Sterker nog; het zorgt voor een uitgebluster gevoel. Van een avondje bankhangen krijgen mensen - bewust of onbewust - het gevoel dat ze hun tijd nuttiger hadden kunnen besteden. Gevolg? Nog steeds gespannen en een schuldgevoel. Zo pak je het beter aan.

 

Ga toch fietsen

Klinkt misschien een beetje suf, maar bijna niks ontspant zo goed als een flinke wandeling of een fietstocht. Ook al waait het, regent het pijpenstelen, ga er doorheen. Frisse lucht doet wonderen en de cadans van de beweging laat de drukte van de dag uit je lichaam glijden.

Sporten

Hardlopen, fitness, yoga… Sporten na het werk, is louterend voor lichaam en geest. Je concentreert je op de fysieke inspanning en kunt zo afstand creëren, relativeren en nieuwe ideeën op een rijtje zetten.

Trakteer je zelf op de bios of het theater

Ook al is het midden in de week (en moet je misschien een oppas regelen), trakteer jezelf en je partner (of goede vriend of vriendin) onverwachts op een avond theater of bioscoop.

Feel the music in me

Dompel je onder in je favoriete muziek. Op Spotify leer je ook andere nummers kennen die bij jou passen.  En nog leuker, je kunt luisteren wat je vrienden mooi vinden. Er is overigens ook niks mis met je favoriete radiozender. Via de laptop, iPad, desktop of mobiele telefoon luister je tegenwoordig alle zenders digitaal.

Lees een tijdschrift of boek

Of je dat nou op papier doet of online. Blendle is een uitkomst voor mensen die graag online een blad lezen.

Kook met liefde

Je zult je er na een drukke werkdag echt toe moeten zetten, maar als je eenmaal bezig bent, is het fijn om totaal iets anders te doen. Neem daar rustig de tijd voor en zorg dat anderen daarna de boel opruimen.

Noteer positieve dingen van de dag

Schrijf ondanks je vermoeidheid minstens drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.

Spreek met een vriend of vriendin

Lukt het niet om elkaar fysiek te treffen, spreek elkaar dan op z’n minst over de telefoon. Gewoon lekker kletsen of een beetje bijpraten.

Neem een voorsprong op je geluk

Bereid je volgende vakantie alvast voor en zwerf langs diverse reissites. Of zoals een beroemde Engelse levenswijsheid zegt: The only journey is the one within.

Conclusie

Deze activiteiten vergen meer concentratie en inspanning dan naar een beeldscherm turen. Klagende collega’s en deadlines raken daardoor op de achtergrond. Daarna is er vast nog genoeg tijd over voor die nieuwste Netflix-serie.