Zo stop je met uitstellen

Zo stop je met uitstellen
Iedereen kent het wel: taken waar je eigenlijk geen zin in hebt voor je uitschuiven. Je kop in het zand steken en net doen alsof het er niet is. Maar vroeg of laat komt het moment waarop je het toch moet doen. Zo ga je zonder excuussmoezen aan de slag.

 

Hoe komt het eigenlijk dat je uitstelt? Vind je de taak moeilijk? Ontbreekt het aan zin? Heb je misschien slecht geslapen of is er iets anders aan de hand? Ga altijd eerst voor jezelf na waarom je niet aan het werk gaat en excuses verzint om andere dingen te doen.

Zorg voor druk van buitenaf

Stel anderen op de hoogte van jouw taken. Als collega’s op de hoogte zijn van wat je moet doen, speelt dat voortdurend in je achterhoofd als jij wilt uitstellen. Zo ontstaat op een natuurlijke manier sociale druk, die ervoor zorgt dat je minder makkelijk uitstelt.

Wat wil ik nu eigenlijk?

Waarschijnlijk komt het je bekend voor: je weet dat je iets moet doen, maar waar begin je in hemelsnaam? Maak dit voor jezelf helder door het op te schrijven. Wat is het doel en wat moet je precies doen om je taak te volbrengen?

5 minuten

Gouden tip van Kevin Systrom, CEO van Instagram: “Heb je ergens écht geen zin in, maar weet je donders goed dat het moet gebeuren? Spreek dan met jezelf af dat je er in ieder geval 5 minuten aan moet werken. Je zult zien dat wanneer je eenmaal bent begonnen, je doorgaat omdat je de flow te pakken hebt gekregen.”

Hak je taak in stukken en maak een schema

Stel je iets uit omdat je de taak moeilijk vindt? Verdeel het in stukken. Zo maak je de drempel lager en ben je sneller klaar, omdat je niet alles in één keer hoeft te doen. Maak een voor jezelf, waarin je bepaalt wanneer je wat wilt afhebben. Belangrijk! Zorg dat je realistisch ben.

Hard work pays off!

Zag je ontzettend op tegen een bepaalde klus en heb je het éindelijk af? Mooi! Beloon jezelf. Haal dat lekkere broodje of laat vanavond je lievelingseten bezorgen. Je zult zien dat dat ontzettend motiverend werkt!