Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Zo steel jij de show bij ieder sollicitatiegesprek

steel-de-show.jpg.aspx

Wie zegt dat solliciteren niet spannend is, liegt. Vaak heb je maar één kans om jezelf te bewijzen en die gedachte alleen al zorgt voor zenuwen. Nu is er niets mis met gezonde spanning, maar wanneer het angstzweet je uitbreekt, komt dat het gesprek niet ten goede. Met deze tips voorkom je dat stress jou parten speelt.

Laat niets aan het toeval over

Bereid je vragen en antwoorden voor en oefen het gesprek met iemand in je omgeving. Zo weet je zeker dat je straks niet met je mond vol tanden staat en ga je vol vertrouwen het gesprek in.  

Laat je lichaam voor je spreken

Het gaat niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat je uitstraalt. Neem een actieve, open houding aan en wees niet bang je handen te gebruiken om je uitspraken te versterken. Vergeet niet om te glimlachen. Wanneer je lacht – echt of niet – voel je je beter en ervaar je minder stress.          

Zorg voor een volle maag

Op een lege maag kun je niet goed presteren. Bovendien is het behoorlijk gênant als jouw maag een eigen leven gaat leiden tijdens het gesprek. Eet dus voldoende, ook al heb je geen trek. Het spreekt voor zich dat een patatje speciaal of broodje shoarma geen slimme keus is (ook niet de avond ervoor). Je wilt ze omverblazen met je antwoorden, niet met je adem.  

Rust goed uit

Wie binnenkomt met donkere kringen onder z’n ogen en voortdurend gaapt, staat al 1-0 achter. Duik de dagen voor het sollicitatiegesprek op tijd je bed in, zodat je er fris uitziet en op elke vraag een scherp antwoord kunt geven.  

Heb vertrouwen

Doemdenken heeft nog nooit iemand geholpen. Denk positief en heb vertrouwen in jezelf. Je bent niet voor niets uitgenodigd om op gesprek te komen. En relativeer: je leven hangt er niet vanaf. Als dit het niet wordt, komt er wel weer een andere mooie uitdaging op je pad.