Zo stap je uit je comfortzone

Zo stap je uit je comfortzone
Nieuwe uitdagingen zijn leuk en spannend, maar ook doodeng. Het gevolg is dat we vaak blijven hangen in het oude en vertrouwde. Zonde! Wil jij jezelf verder ontwikkelen en nieuwe wegen inslaan? Deze tips helpen je op weg.
Stel een doel
Welke werkzaamheden en verantwoordelijkheden spreken je aan? Waar krijg je energie van? Op welke vlakken wil je groeien? Pas wanneer je voor ogen hebt wat je wilt bereiken, kun je concrete stappen zetten.
 
Wees onverschrokken
Vaak zeggen we ‘nee’ tegen nieuwe dingen met het argument dat we het niet kunnen, terwijl de echte reden angst is. Angst om te falen of niet goed genoeg te zijn. Erken je angsten, maar laat ze niet de regie nemen over je leven. Je kunt meer dan je denkt!
 
Neem kleine stapjes
Natuurlijk kun je in het diepe springen en recht op je doel afgaan, maar vaak werkt het beter om stap voor stap je grenzen te verleggen. Niet alleen is het een stuk minder beangstigend, het is ook veel overzichtelijker voor jezelf.
 
Doe het niet alleen
Uit je comfortzone stappen, is zeker niet iets wat je alleen hoeft te doen. Sterker nog: je collega’s en werkgever kunnen heel waardevol zijn in dit proces. Zij kennen jouw talenten en weten op welke vlakken je kunt groeien. Bovendien is het fijn om een stok achter de deur te hebben.
 
Blijf positief
Nieuwe vaardigheden opdoen, gaat met vallen en opstaan. Accepteer dat je af en toe flink de mist in zult gaan en houd goede moed. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het je in het vervolg af zal gaan.
 
Start vandaag
Heb je besloten dat je uit je comfortzone wilt stappen? Wacht dan niet op een zogenaamd goed moment om te starten en begin vandaag nog. Hoe eerder je de uitdaging aan gaat, hoe sneller je er de vruchten van plukt.