Zo somber je jezelf naar succes

Zo somber je jezelf naar succes

Houd ik mijn baan of word ik ontslagen? Zou ik de nieuwe hypotheek rondkrijgen of verdien ik te weinig? Is dat vlekje op mijn huid onschuldig of moet ik ermee naar de dokter? Piekeren is voor veel mensen topsport. Sociaalpsycholoog Kate Sweeny doet aan de universiteit van Californië onderzoek naar de manier waarop mensen denken en handelen in onzekere situaties. Sweeny constateerde dat mensen die hun kansen negatiever inschatten, uiteindelijk beter af zijn dan optimisten.

Voor we de diepte ingaan

…Er zijn twee soorten piekeren: de een richt zich op toekomstige bedreigingen en de andere op het verleden, waarin dingen zijn gebeurd die niet zo goed uitpakten. De voordelen die Sweeny beschrijft hebben voornamelijk betrekking op de toekomst!

5 gezonde redenen waarom je zou moeten piekeren volgens Kate Sweeny:

 • Je bent beter voorbereid
  Piekeraars zijn beter voorbereid op lastige situaties dan types die zich nergens zorgen over maken. Het zet aan om vroegtijdig informatie in te winnen en met potentiële oplossingen te komen.
 • Het leidt tot verstandig preventief gedrag
  Piekeraars blijken een betere gezondheid te hebben dan optimisten. Het komt zelden voor dat ze een tandartsvisite uitstellen, gaan eerder naar de dokter en zijn geneigd gezond te eten.
 • Minder snel uit het veld geslagen
  De blijdschap is groter als zaken beter uitpakken dan verwacht. Piekeraars zijn dankbaar: ‘dat pakt even gunstig uit!’
 • Actie
  Bepaalde gedachten kunnen misschien belastend zijn, maar ze hebben één groot voordeel: er is een actieplan aan te verbinden. Mensen die hun gepieker opvatten als oproep om wat te gaan doen, zullen daar over het algemeen wel bij varen.
 • Leren van wat er misging
  De Zweedse psycholoog Anders Ericsson stelde ooit vast dat mensen die geneigd zijn hun fouten achteraf grondig te analyseren, beter zijn in hun vak. De cruciale stap is dan natuurlijk wel om lering te trekken uit wat er misging en niet in zelfverwijt te blijven hangen.
 • Het helpt oplossingen te verzinnen
  Piekeren maakt alert voor dingen die bedreigend zijn en waaraan aandacht moet worden besteed. Als het goed is, helpt het gepieker om tot oplossingen te komen.
 • Elk nadeel heeft zijn voordeel
  Wie accepteert dat de perfecte uitkomst niet bestaat, heeft al veel gewonnen. Psycholoog Kate Sweeny stelt vast dat ‘positieve piekeraars’ zich onderscheiden door silver lining. Krijgen ze die leuke baan niet? Dan bespaart ze dat in ieder geval lange reistijden. Gaat het een uitstapje niet door omdat het regent? Dan wordt de nazit vast extra gezellig.