Zo sla je je makkelijk door een stevig sollicitatiegesprek

Zo sla je je makkelijk door een stevig sollicitatiegesprek
Geen recruiter zal zonder een paar pittige vragen het sollicitatiegesprek ingaan. Volgens Patricia van Deursen en Mariske Frieser - corporate recruiters bij Maandag – is het verstandig om je daar goed op voor te bereiden. Wanneer het verhaal in je hoofd zit, hoef je niet naar antwoorden te zoeken en kun je het beste bij jezelf blijven. Zo kunnen jij én de recruiter bepalen of er een match is. Met deze 6 vragen prepareer je jezelf op een topgesprek

 

Vraag 1. Waar ben je het meest trots op? (je mag een voorbeeld geven uit je werk óf privéleven)

Jouw antwoord op deze vraag geeft aan wie je bent en laat zien hoe je jezelf beoordeelt. Dat begint al bij het maken van de keuze of je een voorbeeld neemt uit je privéleven of je loopbaan. Zorg dat je antwoord altijd raakvlakken heeft met de functie waarop je solliciteert.

 Tip! Vertel niet dat je trots bent op je gezin, je twee kinderen en je leuke hond.

Vraag 2. Met wat voor persoonlijkheden werk je het liefst samen?

Zo wordt ingeschat in welk team je het best past en tot je recht komt. Als je niet precies begrijpt wat er met de vraag wordt bedoeld, verzoek je om een verduidelijking.

Vraag 3. Wat zijn je wensen en ambities?

Doel van deze vraag is om te kijken of je een realistisch zelfbeeld hebt en de werkgever jou wel voldoende mogelijkheden te bieden heeft.

Tip! Zeg nooit: Over een half jaar wil ik op jouw stoel zitten of die van de manager.

Vraag 4. Wat kun je vertellen over jezelf

Veel mensen vinden het lastig om een goed verhaal over zichzelf te vertellen. Schrijf het eventueel eerst uit, want als je het op een rijtje hebt staan, vertel je de dingen in de juiste volgorde en vind je sneller onderdelen die saai zijn en weg kunt laten. 

Tip! Houd het positief. Begin niet over een relatie die net uit is of dat je drie werkgevers hebt gehad en het feit dat je bent vertrokken nooit aan jou ligt, maar altijd aan een ander.

Vraag 5. Welke vaardigheden zou je ooit willen hebben?

Hoe denkt iemand na over zijn toekomst, is het motief voor deze vraag. Daarnaast kan een recruiter zo ontdekken of er geen mismatch is met de functie, waarop je solliciteert. Stel dat je zegt ik zou wel meer organisatorische vaardigheden willen hebben en je bent in de race voor officemanager, dan is dat niet handig.

Tip! Als je zegt dat je niet zo met een loopbaanplanning bezig bent en je wel ziet wat er op je pad komt, is dat ook goed. Blijf bij jezelf.

Vraag 6. Hoe zou je leven eruitzien als al jouw wensen uitkomen?

Met deze vraag leert de recruiter je karakter beter kennen. Hoe je nadenkt over het leven, je werk en waar je van geniet. Tegelijkertijd hoort hij of zij graag welke keuzes je in je loopbaan hebt gemaakt, of je spijt hebt van dingen en wat je echt wilt gaan doen.