Zo schrijf je de perfecte sollicitatiebrief

Zo schrijf je de perfecte sollicitatiebrief
Wil je het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe baan? Dan is een goede sollicitatiebrief de eerste stap. Met deze tips schrijf jij een perfect exemplaar!
Houd het simpel 
Je wilt natuurlijk alles uit de kast halen om die droombaan binnen te slepen, maar niemand zit erop te wachten om een heel boekwerk door te nemen. en formuleer kort en bondig. 
 
Doe alsof je de baan al hebt 
Wil je zelfverzekerd overkomen zónder dat het arrogant wordt? Doe alsof je de baan al hebt en aan een teamgenoot vertelt waarom je voor de functie hebt gekozen. Op die manier voorkom je dat je gaat ‘blaten’ en kom je veel oprechter over. 
 
Vermijd clichés 
Om je te onderscheiden van je ‘concurrenten’ is het belangrijk dat je opvalt. Dat de functie je op het lijf is geschreven en je geen 9-tot-5-mentaliteit hebt, zijn dan ook clichés die je beter achterwege kunt laten. Schrijf in je brief duidelijk wat jou uniek maakt en daarom geschikt voor de functie. 
 
Maak het concreet 
Je kunt je kwaliteiten benoemen, maar veel beter is het om voorbeelden te geven waaruit deze blijken. Schrijf bijvoorbeeld dat je het fijn vindt om samen met collega’s naar een doel toe te werken (teamplayer) of goed om kunt gaan met veranderingen op de werkvloer (flexibel).  
 
Check, check, dubbelcheck 
De inhoud van je brief kan nog zo goed zijn; als er een spel- of tikfout in zit, sta je gelijk 0-1 achter. Laat je brief daarom altijd controleren door iemand met een frisse blik - én taalgevoel - voordat je ‘m de deur uit doet.