Zo maak je een kickstart naar je eerste droombaan

Zo maak je een kickstart naar je eerste droombaan
YES, afgestudeerd en klaar voor de baan waar je altijd van hebt gedroomd. Nu weet je wat je te doen staat. Je hebt tijdens je studie vaak een bijbaantje gezocht. Kwestie van goed zoeken, timing en een vlot gesprek. Appeltje eitje. Maar wie een echte kickstart wil maken naar een droombaan, pakt het net even anders aan. Kijk maar.

 

1. Zoek nooit op functietitels

Vraag jezelf eerst af:

  • Wat vind ik écht leuk?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Waar ben ik goed in?
  • Bij wat voor een soort organisatie wil ik aan de slag?

Wanneer je deze punten helder hebt, kun je daadwerkelijk op zoek gaan. Zo voorkom je een beperkte verkenning op specifieke functies en je vergroot de kans op het vinden van een droombaan. Vergelijk het met het zoeken naar een auto. Als je een Volkswagen Golf intikt, krijg je alleen de modellen van dat merk, maar als je had gezocht op wat je wensen zijn en waar je de auto voor wilt gebruiken, kom je waarschijnlijk tot een verrassender inzicht.

2. Vis in onbekende vijvers

Logisch, je gaat op zoek naar een baan die aansluit bij je opleiding, maar kijk verder dan alleen de vacaturebanken. Sociale media vormen tegenwoordig een extra banen- en ideeënbron. Draai het trouwens eens om: misschien zie je een interessante organisatie met een nog aantrekkelijker visie.

3. Zorg voor een strak CV

Je wilt je toekomstige werkgever optimaal informeren over wie je bent. Zeker als je nog niet zoveel werkervaring hebt, is het begrijpelijk dat je je CV zo uitgebreid mogelijk wilt maken. Tip: beteugel je enthousiasme. De geplande vijf zinnen over het bijbaantje bij de bakker, kun je beter in een paar woorden afdoen. Houd je CV puntsgewijs, bondig en op één pagina. En! Verwerk een aantal woorden uit de vacaturetekst in je CV. Goed voor de herkenning!

4. Communiceer in je motivatie zoals de organisatie dat doet

Kijk goed naar de organisatie waar je wilt solliciteren en pas daar je communicatie op aan. Vaak zie je op de website welke tone of voice ze hanteren. Vertaal deze naar jouw brief en gesprek.

5. Google jezelf!

Je bent uitgenodigd voor een gesprek! Top! Het is nu wel even verstandig om jezelf te Googlen voordat je op gesprek gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je wilt niet dat jouw potentiële werkgever foto’s tegenkomt waar je vanuit zakelijk oogpunt achteraf toch niet zo trots op bent.

6. Money talks

Als starter weet je niet precies wat je waard bent en het salaris is meestal nog geen onderwerp voor het eerste gesprek. Toch wil je weten waar je aan toe bent. Online kun je zoeken naar salarisindicaties voor jouw functie.

7. Laat het niet afhangen van je improvisatietalent 

Tijdens je gesprek is het belangrijk dat je tot in de puntjes verzorgd en goed voorbereid overkomt. Zorg dat je je hebt ingelezen en de organisatie begrijpt. Recruiters of potentiële werkgevers prikken er namelijk zó door heen als je onvoorbereid aankomt.

Ben je starter op de arbeidsmarkt en wil je graag werken bij Maandag®? Kijk dan eens naar jouw mogelijkheden op maandag.nl.