Zo luistert iedereen naar je

Zo luistert iedereen naar je
Ken je dat: je vertelt iets belangrijks aan je collega of manager, maar je woorden lijken totaal niet binnen te komen? Frustrerend én onhandig, want het kan een fijne samenwerking behoorlijk in de weg zitten. Met deze zeven tips hangt iedereen voortaan aan jouw lippen.
Praat rustig 
In spannende situaties als een salarisbespreking, presentatie of functioneringsgesprek ga je vaak automatisch sneller praten. Niet doen! Wanneer je aan één stuk doorratelt, heeft je gesprekspartner nauwelijks de kans om jouw woorden te laten bezinken.  
 
Zorg voor de juiste intonatie 
Breng variatie aan in je stemgebruik om de inhoud van je boodschap te onderstrepen. Gebruik je stem bijvoorbeeld in de laagte om deskundig over te komen en ga de hoogte in om te enthousiasmeren.  
 
Houd het positief 
Hoe vervelend een bepaalde situatie op je werk ook is: steek geen klaagzang af. Wanneer je op een positieve manier een probleem aankaart, vinden anderen het veel fijner om naar je te luisteren én kan je samen op zoek gaan naar een oplossing. 
 
Let op je lichaamstaal 
Friemelen, met je pen spelen, wiebelen op één been: dit soort ‘zenuwtrekjes’ leiden de aandacht af van jouw verhaal en kunnen ervoor zorgen dat je onzeker overkomt. Laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen en neem een krachtige houding aan. 
 
Spreek daadkrachtig 
Als jij niet in je eigen woorden gelooft, doet een ander dat ook niet. Blijf daarom weg van twijfelwoorden als ‘misschien’, ‘eventueel’ en ‘wellicht’ en spreek daadkrachtig. Let er wel op dat je niet overdrijft en de ene na de andere superlatief eruit gooit. 
 
Maak het concreet 
Wanneer jij teveel in detail treedt of lang van stof bent, is de kans op afhakers groot. Blijf bij de feiten en houd je verhaal kort en bondig. Indien je gesprekspartner behoefte heeft aan extra toelichting, kun je die altijd nog geven. 
 
Wees oprecht 
Doe je niet grappiger, zakelijker of intellectueler voor dan je bent; daar prikken je collega’s zo doorheen. Wanneer je dichtbij jezelf blijft, kom je oprecht over en wordt je boodschap eerder serieus genomen.  
 
Ga voor inhoud 
Een gesprek over koetjes en kalfjes bij de koffieautomaat is leuk, maar als je anderen écht wilt boeien, is het belangrijk dat de inhoud van je verhaal interessant is. Zorg er dus voor dat je over alle relevante informatie beschikt, voordat je van wal steekt.