Zo leer je lichaamstaal beter lezen

Zo leer je lichaamstaal beter lezen
1. Spiegelen
Wanneer twee mensen goed met elkaar kunnen opschieten nemen ze elkaars lichaamshouding aan en spiegelen de bewegingen. Dit is een aangeboren eigenschap, maar is ook aan te leren. Journalisten gebruiken het tijdens een interview bijvoorbeeld om de ander op zijn of haar gemak te stellen.
 
2. Wenkbrauwen optrekken
Met dit signaal geef je aan dat je onaangenaam verrast bent en je niet op je gemak voelt. Stel je komt terug van de kapper en iemand bekijkt je met opgetrokken wenkbrauwen, maar zegt dat het leuk staat, dan kan dat een leugentje om bestwil zijn.
 
3. De (nep) glimlach
Daarmee geef je aan dat je tevreden bent. Bij een glimlach kun je ook doen alsof. Dat heet de Duchenne-glimlach. Deze herken je aan het ontbreken van lachrimpels rondom de ogen. Alleen de mondhoeken worden bij deze lach omhooggetrokken. Zie je een nepglimlach, dan kan dat van alles betekenen. Je zit waarschijnlijk niet met de ander op één lijn.
 
4. Met je vinger wijzen
Je ziet het Donald Trump regelmatig doen, wanneer hij zijn publiek toespreekt. In de wetenschap staat het bekend als een poging om instinctief dominantie te tonen.  Onbewust roept het signaal negatieve gevoelens op. Trump maakt ook regelmatig gebruik van een ander gebaar met zijn hand. De wijsvinger op de duim en de rest van de vingers naar boven geheven om nog preciezer aan te geven dat hij het bij het juiste eind heeft. Dit is geen universeel gebaar. In Latijns-Amerika wordt het namelijk opgevat als een belediging.
 
5. Schouderophalen
Met dit gebaar laat je zien dat je geen idee hebt wat er speelt of wordt bedoeld. Je versterkt het door je handpalmen te laten zien en te fronsen met je wenkbrauwen. Door je schouders op te halen, beschermde je je in de oertijd tegen mogelijke belagers. Gefronste wenkbrauwen drukten een zekere vorm van onderdanigheid uit en het tonen van je handpalmen stond gelijk aan eerlijk zijn en niks te verbergen hebben.
 
6. Lang in iemands ogen kijken
Meestal doe je dat, als je het goed met de ander kunt vinden. Ook deze lichaamstaal kan anders worden ingezet. Steve Jobs, de overleden oprichter van Apple, gebruikte het als tactiek om mensen onzeker te maken. Hij keek dan iemand zo lang mogelijk strak aan zonder met zijn ogen te knipperen.
 
7. Opzichtig uitrekken of achteroverleunen
Uitgebreide gebaren en lichaamshouding en stralen kracht uit. Als iemand zich duidelijk uitrekt (of strekt) is dat een teken van ontspanning en de controle hebben.
 
8. Over je handen wrijven
Als je gespannen bent, kun je je handen over elkaar wrijven. Instinctief heeft dat een kalmerend effect. Datzelfde geldt voor vaak met je handen door het haar gaan of je gezicht aanraken.
 
9. Met je benen over elkaar zitten
Deze houding ontlast je buikspieren en ontspant, maar is ook een teken van geslotenheid, weerstand en een lage ontvankelijkheid voor wat de ander te vragen of te zeggen heeft. Psychologisch gezien geef je hiermee aan dat je je mentaal en emotioneel afsluit.
 
10. Armen over elkaar slaan
 Anders dan je misschien geneigd zou zijn te denken, geeft deze lichaamshouding niet aan dat je je afsluit, maar straal je vastberadenheid uit. Ook al sta je stevig in je schoenen, je staat wel open voor een gesprek.
 
11. Je benen laten spreken
Terwijl je in gesprek bent, of in een vergadering zit, is wiebelen of trillen met een been het teken van ongeduld, verveling of irritatie. Bewust of onbewust laat je blijken dat je het niet met de gang van zaken eens bent.