Zo laat je LinkedIn optimaal voor je werken

Zo laat je LinkedIn optimaal voor je werken

LinkedIn is een prachtig platform om je netwerk uit te breiden en met mensen in contact te komen die je een duwtje in de rug willen geven om direct, of indirect, de kans te vergroten op je droombaan. Met deze 5 tips maak je nog meer kans.

Kom in beweging 
Als er niks gebeurt op jouw profielpagina word je niet zo goed teruggevonden in de zoekresultaten en daardoor ook minder vaak bekeken. Door actief te worden en regelmatig iets te posten op je tijdlijn, of deel te nemen aan discussies in groepen, vergroot je de kans om beter gevonden te worden.


Posten op je tijdlijn
Dat werkt min of meer hetzelfde als op Facebook, waar je content op je tijdlijn deelt. Bij Facebook gaat dat meestal over heel persoonlijke dingen. LinkedIn heeft een veel zakelijker karakter. Daar laat je onderwerpen zien die je beroepsmatig interesseren. Net als op Facebook, kan dat in allerlei vormen: foto’s, filmpjes, artikelen, presentaties of quotes. Deze voorzie je van een korte toelichting. 

Let wel, op LinkedIn is er minder activiteit dan op Facebook. Op LinkedIn zijn dagelijks 0,4 miljoen Nederlanders actief, terwijl dit voor Facebook 7,5 miljoen is.


Meedoen aan discussies
 
Door op een inhoudelijke basis deel te nemen aan vakgerelateerde discussies op LinkedIn, kun je jezelf beter in de kijker spelen. De meeste activiteit vind je in de zogeheten ‘LinkedIn-groepen’. Om bij deze LinkedIn-groepen te komen, klik je rechtsboven in het menu op ‘Werk’ en vervolgens op ‘Groepen’. Daar heb je de mogelijkheid om ze te ontdekken. Als je zoektermen intikt die bij jouw vakgebied horen, krijg je de voor jouw beroep interessante categorieën. Met één klik word je lid van groepen die je interessant lijken.

Ga pas meediscussiëren als je het gevoel hebt, dat je inhoudelijk iets kunt bijdragen en je je kennis en expertise kunt delen. Doe niet mee omdat je mee wilt doen. Hoe beter jouw bijdragen namelijk zijn, hoe meer aanzien je krijgt. Probeer daarnaast populaire sleutelwoorden uit jouw vakgebied te gebruiken bij het voeren van discussies. Hierdoor vergroot je de kans, dat je in de zoekresultaten duidelijker naar vormen komt wanneer iemand zoekt op de betreffende woorden. Vergeet ook niet om af en toe zelf een artikel te delen of een bijdrage van je connecties leuk te vinden. Op die manier kom je voorbij in de tijdlijn van je connecties en word je niet vergeten.


Verrijk je profiel met referenties
Als iemand anders vindt dat je goed bent in je vak, zegt dat duizend keer meer dan dat je dit over jezelf zegt. Referenties wekken niet alleen vertrouwen bij de (potentiële) werkgever, maar laten ook direct zien waar je toegevoegde waarde ligt. Wanneer jouw vaardigheden zijn beoordeeld door tientallen mensen en er positieve aanbevelingen op je profielpagina staan, is de kans op een baan aanzienlijk groter.

 

Help elkaar en laat je charme zien
Hoe meer jij anderen aanbeveelt, des te groter is de kans dat mensen hetzelfde voor jou doen. Blijf wel serieus. Beveel alleen mensen aan, waarvan je weet dat ze goed zijn in wat ze doen en doe dat realistisch. Maak het niet mooier dan het is. Dat werkt averechts. Overigens, als iemand jou heeft aanbevolen, vergeet dan geen bedankje te sturen.

 

Connect met Maandag® (vinden we leuk en interessant)
Wie actief is op LinkedIn, wordt benaderd door werkgevers. Door de krapte op de arbeidsmarkt zal deze kans de komende jaren alleen nog maar groter worden. Als je een baan zoekt in de zorg, het onderwijs of bij de overheid, ben je bij Maandag® aan het juiste adres. Vind je het bovendien fijn om de zekerheid te hebben van een vaste baan, maar wil je wel veel afwisselend werk en leuke collega’s, dan is de kans groot dat je hélémaal bij ons moet zijn. Pas je bij een gevraagd profiel, dan gaan we graag met je in gesprek.

 

Vergroot je netwerk, maak connecties
Een brutaal mens heeft de halve wereld. Als je iemand hebt gesproken of ontmoet, nodig hem of haar dan uit om te linken op LinkedIn. Vooral degene die een positieve invloed zou kunnen hebben op je carrière of andersom. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk na de ontmoeting te doen.

 

Maak je verzoek persoonlijk
Gebruik niet de standaard tekst van LinkedIn, maar neem de tijd om zelf een bericht te schrijven. Zo vergroot je de kans dat je verzoek wordt geaccepteerd. 

 

Conclusie: Hoe laat je LinkedIn optimaal voor je werken?

  • Wees actief
  • Neem deel aan groepen en deel je expertise
  • Verrijk je profiel met referenties
  • Stuur een persoonlijk ‘linkverzoek’ wanneer je iemand hebt gesproken
  • Houd je profiel up-to-date met expertises en een goede foto
  • Connect met Maandag®