Zo laat je jouw cv voor je werken

Zo laat je jouw cv voor je werken
Een goede eerste indruk valt of staat met een goed cv. Reden genoeg om daar de nodige aandacht aan te besteden. Maar waar moet een sterk curriculum vitae eigenlijk aan voldoen? De do’s op een rij!
Plaats je naam in de header 
Het kan zomaar zijn dat er een hele stapel cv’s binnenkomt. Dan is het wel zo fijn als ze die van jou makkelijk kunnen vinden. Zet je naam daarom niet alleen bij de contactgegevens, maar ook in de header. Woorden als ‘cv’ of ‘curriculum vitae’ kun je overigens achterwege laten, dat spreekt voor zich. 
 
Gebruik een hulpprogramma 
Tenzij je solliciteert op een baan als artdirector of uitermate goed bent in vormgeven: gebruik een hulpprogramma. Zo kun je niet alleen heel snel een goed cv maken, maar weet je ook zeker dat het er verzorgd uit ziet. Kies een template dat bij jou past, zodat het document wel een ‘persoonlijk tintje’ krijgt. 
 
Maak een profielschets 
Een opsomming van kwaliteiten en ervaring kan natuurlijk niet ontbreken in een curriculum vitae, maar vergeet niet om ook iets persoonlijks over jezelf te vertellen. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat voor type collega ben jij? Vat dit samen in enkele zinnen. Zo kan er bepaald worden of jij bij de bedrijfscultuur past.  
 
Houd het kort en bondig 
Dat jij een paar maanden vrijwilligerswerk hebt gedaan in het buitenland of meer dan zes talen spreekt, moet je natuurlijk noemen in je cv. Maar je veterdiploma of dat bijbaantje bloembollen pellen van vijftien jaar geleden kun je gerust achterwege laten. Het is niet relevant en zorgt alleen maar voor ruis. 
 
Wees creatief, maar overdrijf niet 
Door te kiezen voor een opmaak die ‘anders dan anders’ is of een speelse indeling is de kans groter dat je opvalt. Maar dat betekent niet dat jouw cv een creatieve explosie moet zijn. Sterker nog – wanneer jouw cv te veel tierelantijntjes bevat, leidt dat af van de inhoud of gaat het ten koste van het overzicht. 
 
Gebruik een professioneel e-mailadres 
Hartstikke leuk dat jouw partner je ‘poekie’ noemt of dat je al jaren groot fan bent van Dré Hazes, maar een e-mailadres met jouw koosnaam erin of een verwijzing naar je idool komt niet bepaald professioneel over. Heb je geen zakelijk e-mailadres? Maak er dan één aan. Het is zo gebeurd en je komt een stuk serieuzer over. 
 
Blijf eerlijk 
Er is helemaal niets mis mee om bepaalde werkzaamheden nét iets interessanter te doen overkomen of een creatieve draai te geven aan dat tussenjaar, maar verkoop geen leugens. Misschien helpt het je om de baan binnen te slepen, maar als je vervolgens werkzaamheden moet doen waar je niet geschikt voor bent, draagt dat zeker niet bij aan je werkplezier. 
 
Laat anderen jou de hemel in prijzen 
Niets zo fijn als anderen die vol lof over jou spreken. Het zorgt voor vertrouwen en dat is precies wat je wilt. Schroom dus niet om een referentie van een oud-werkgever of -collega op je cv te plaatsen. Vraag wel altijd toestemming aan de betreffende persoon, zodat hij of zij weet dat er mogelijk een telefoontje volgt. 
 
Voorkom slordigheidsfouten 
Een typo of foutieve spatie is zo gemaakt. Zonde, want het doet afbreuk aan jouw professionaliteit. Lees je cv daarom liever een keer te veel dan te weinig na en laat er ook iemand anders naar kijken. Daarnaast is het aan te raden om het document als pdf-bestand op te slaan. Zo weet je zeker dat er geen tekstdelen verspringen.