Zo krijg jij de waardering die je wilt

Zo krijg jij de waardering die je wilt
Of je nou voor de klas staat of in een verzorgingshuis werkt, woonconsulent bent of stedenbouwkundige: er zijn vast momenten dat je denkt ‘waar doe ik het voor’. Natuurlijk kun je op zoek gaan naar een andere baan, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Geef jezelf een welverdiende opsteker met de volgende tips.
Vertrouw in je kunnen
Nederlanders staan bekend als nuchter en dat zie je ook terug in de bedrijfscultuur. Strooien met complimentjes is niet erg gebruikelijk. Over het algemeen geldt: als je niets hoort, gaat het goed. Wees dus niet onzeker en ga ervanuit dat je werkgever heel tevreden is over jou.
 
Etaleer je talenten
Heb je het idee dat je niet gezien wordt door je baas? Dan kan het zomaar zijn dat je jouw talenten niet voldoende etaleert. Laat zien wat je in huis hebt, zodat je leidinggevende jouw kwaliteiten kan opmerken en prijzen.
 
Vraag om feedback
Simpel, maar effectief: vraag je leidinggevende om feedback. Vaak blijkt dat hij of zij jou wel degelijk waardeert. Door een gesprek aan te vragen, laat je bovendien zien dat je het fijn vindt om met elkaar om de tafel te zitten en zal er wellicht vaker een feedbackmoment komen.
 
Deel je successen
Brutalen hebben de halve wereld. Dat geldt zeker als het om het krijgen van waardering gaat. Wees dus niet bescheiden en deel je successen tijdens een vergadering, functionerings- of beoordelingsgesprek.
 
Omarm complimenten
“Ach, het was niets hoor” of “joh, dat had iedereen gekund”. Zonder dat we het doorhebben, doen we complimenten vaak teniet. Daardoor gaan ze het ene oor in en het andere oor uit. Bovendien wek je zo nou niet bepaald de indruk dat je graag een schouderklopje krijgt. Wees je dus bewust van de complimenten die je ontvangt en omarm ze.