Zo kom je ijzersterk terug van een afwijzing

Zo kom je ijzersterk terug van een afwijzing
Ontelbare factoren bepalen jouw succes in een sollicitatieprocedure. Slechts een beperkt deel daarvan, heb je zelf in de hand. Toch baal je stevig als je wordt afgewezen en wil je begrijpen waarom de keuze is gevallen op een ander en niet op jou. Wie dat positief oppakt, leert hoe een afwijzing een opstapje kan zijn naar de baan die echt bij je past. 7 tips van Mariske Frieser en Patricia van Deursen (corporate recruiters bij Maandag) om ijzersterk terug te komen na een afwijzing.
 
1. Bekijk het van de andere kant

Een afwijzing kan worden gezien als mislukking, maar daarmee doe je jezelf te kort. Zie het vooral niet als een persoonlijk verlies. Het is verstandiger om een afwijzing te gebruiken als kans om jezelf te verbeteren, ervan te leren en zo uiteindelijk een baan te vinden die het beste bij je past.

2. Zet je teleurstelling om in positieve energie

Houd de tegenvaller voor jezelf. Althans, deel je gevoel in vertrouwde kring, maar uit je boosheid niet online of met de werkgever waar je hebt gesolliciteerd. Je weet nooit of zich een volgende kans voordoet.

3. Probeer de redenen van de afwijzing helder te krijgen

Of je nu een afwijzing hebt gekregen via de telefoon, of per mail, probeer er altijd achter te komen waarom ze in jou niet de perfecte match zagen. Het beste werkt het telefonisch. Probeer daar open en rustig in te staan. Hoe concreter de antwoorden zijn des te meer kun je ervan leren.

4. Een afwijzing hoeft niet negatief te zijn

Misschien heb jij wel ambities die de werkgever niet kan waarmaken, of ze zien jouw persoonlijkheid niet passen in het team. Goed om daarbij stil te staan. Stel dat je het wel was geworden, dan was het misschien op een teleurstelling uitgelopen.

5. Trek geen voorbarige conclusies

Probeer echt te begrijpen waarom jij het niet bent geworden. Neem ter harte wat de recruiter je aangeeft. Gebeurt dat niet voldoende duidelijk, vraag door.

6. Zie het als een leertraject

Kijk met zelfkritiek terug op het gesprek en stel jezelf de vragen: Heb ik mij van mijn beste kant laten zien, had ik me beter kunnen voorbereiden, kon ik helder verwoorden waar ik goed in ben, was ik in staat om het functieprofiel naar mezelf te vertalen en gaf ik blijk de cultuur van de organisatie aan te voelen?

7. Accepteer dat het zo is gegaan

Je was helemaal jezelf, je hebt de juiste papieren, maar de klik was er niet helemaal.
Soms kun je er niets aan doen, dat je het niet bent geworden. Nieuwe ronden, nieuwe kansen.