Zo houd je meer tijd voor jezelf over

Zo houd je meer tijd voor jezelf over

Merk je dat je tijd te kort hebt en liever nog meer zou willen doen? En zou je dat graag anders willen? Je kunt snel resultaat boeken door andere gewoonten aan te leren. 

Deze vijf inzichten bieden je een opstapje om privé- en werktijd meer in evenwicht te krijgen. Ontdek de juiste balans voor jou als individu. Want wat voor de één overweldigend is, geeft de ander juist energie.

  1. Je kunt niet alles

Wie alles wil doen, voelt zich nooit helemaal voldaan. Stel prioriteiten en schrap datgene waar je geen energie van krijgt. Stel daarom telkens de vraag: “Ben ik bezig met iets wat urgent en belangrijk is? En past het binnen mijn doelstellingen?”. Doe dit elke werkdag. Wees kritisch. 

  1. Op de piek relaxen

Het is belangrijk om je werk te onderbreken op momenten waarop je er niet helemaal uitkomt. Neem even rust. Drink wat, maak een ommetje, klets wat of luister even naar lekkere muziek. Kortom, laat even los wat je bezighoudt. Je zult merken dat je daarna met een frisse blik nieuwe oplossingen bedenkt. Op INSEAD, een prestigieuze Franse opleiding, adviseren ze op dit soort momenten een glas ijskoud water te drinken. Sowieso lekker. Baat het niet, dan schaadt het niet. 

  1. Plan!

Het bewust organiseren van momenten voor jezelf is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Het klinkt wat formeel, maar voor sommige mensen werkt goed. Probeer het gewoon eens. Blok tijd in je agenda. Ga op vaste tijdstippen van de week sporten. Of ga op een vast moment in de maand naar de film, een concert of bezoek een museum. Zo blijf je actief en hou je (meer) tijd voor een prettig sociaal leven. Denk er eens over na.

  1. Start de dag rustig

Probeer niet te snoozen, sta juist een half uurtje eerder op. Zo kun je relaxt de dag beginnen en tijd nemen voor een goed ontbijt. Op een lege maag werken, is niet verstandig. Door te ontbijten start je de dag met een positief gevoel. En ga je vol frisse energie aan het werk. 

  1. Verrijk jezelf

Vergroot je kennis, verdiep je inzicht en verrijk jezelf. Maak hier bewust tijd voor en regel die cursus die je al zolang had willen volgen. Gewoon doen. Dat is in de eerst plaats goed voor jezelf, maar ook sterk voor je positie op de arbeidsmarkt. Een typische win-winsituatie.

Waarschijnlijk weet je dit allemaal wel. En nu? Volg gewoon de tips. En vind de balans tussen werk en privé die bij jou past. Waar jij je goed bij voelt. Dat is iets wat je zelf bepaalt. Want wat voor de een als druk voelt, ervaart de ander als bevrijding.